open-navfaktor-logo
search
Oglasili se pred proteste
Vlada KS o radnicima u zdravstvu: Naš stav je da se u ovom trenutku ne ide u povećanje koeficijenta
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 8.000, danas u 13.30 sati izlaze na proteste ispred zgrade Vlade KS.
05.09.2023. u 10:08
get url
text

S tim u vezi u toku je press konferencija Vlade KS, kojoj prisustvuju Nihad Uk, premijer KS, Haris Vranić, ministar zdravstva i Muamer Kosovac, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)KS, na kojoj se iznosi stav Vlade povodom najavljenih protesta.

- Vlada KS je u proteklih nekoliko mjeseci aktivno radila na pitanju zahtjeva zdravstvenih radnika da se pristupi izmjeni kolektivnog ugovora i to samo u jednom dijelu kada je riječ o koeficijentu plaća. Imenovana je pregovaračka grupa, imali su par sastanka, ali se nije uspjelo doći do suglasja. Stav Vlade je da to ne radimo u ovom trenutku zato što važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila iduće godine i u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog da mi šest mjeseci ili čak devet mjeseci od kad se krenulo u razgovore, krenemo u ovu proceduru - kazao je Uk. 

Naglasio je kako su posljednjim povećanjem zdravstveni radnici dobili veći plaću između 26 i 37 posto. 

- Kolektivni ugovor je potpisan da važi 24 mjeseca i njime je garantovano sprovođenje s naše strane obaveza koje smo preuzeli finansijski, a s druge strane da se preuzmu obaveze rada unutar tih zdravstvenih ustanova. U ovom trenutku zaista ne postoji nijedan valjan razlog da danas otvaramo pitanje promjene koeficijenta. Ne vidimo nijedan razlog zbog čega trebamo da razgovaramo o tome u trenutku kada za šest mjeseci istječe postojeći kolektivni ugovor - naveo je Uk.   

Dodao je kako u zdravstvu u KS radi više od 25 posto nemedicinskog kadra, dok svjetske statistike, kako kaže Uk, govore da ih je dovoljno oko 14 posto.

- Trebamo razmisliti da li oni trebaju imati ove plaće, odnosno da li trebamo da idemo u povećanje tih plaća kada jedan pravnik i ekonomista u socijali i obrazovanju u ovom trenutku ima 400 KM manja primanja nego isti taj pravnik u nekoj od zdravstvenih ustanova - istakao je Uk.       

Vranić se osvrnuo na sastanak koji je prošlog petka održan sa predstavnicima sindikata. 

- Nikakav dogovar ja s njima nisam postigao, jer ja ne pregovaram, pregovara pregovarački tim Vlade KS, a premijer je taj koji na kraju potpisuje kolektivni ugovor. Ništa potpisao nisam. Molili su da dođu kod mene, ja sam ih saslušao. Donijeli su tri ili četiri zaključka koje sam odnio na Vladu da ih prezentiram. Znate na kraju koje je bilo mišljenje Vlade na njihove zahtjeve - kazao je Vranić.  

Ministar je govorio i o akumuliranim sredstvima u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. 

- Akumulirana sredstva nisu stredstva koja su sklonjena. Ona su se godinama akumulirala boljim prilivom, ali i neizvršavanjem nekih u finansijskom planu predviđenih usluga koje su se trebale ugovoriti. Znate da imamo problem sa javnim nabavkama i zakonom o javnim nabavkama. Druga stvar, Zavod je nama tačno dostavio cifre javno zdravstvenih ustanova koje imaju deponovana značajna materijalna stredstva na svojim računima koja nisu iskoristili iz prostog razloga što nisu realizirali neke stvari, kao što je odobravanje zdravstvenog kadra. Mi smo u Domu zdravlja odobrili zapošljavanje blizu 50 ljekara, konkurs još nije realiziran. Isto to imate i za medicinske sestre. Novac za to stoji u Zavodu i prikazuje se kao da nije realiziran. Ono što je naša intencija je da se sva ta sredstva usmjere u davanje usluga - naveo je Vranić.        

 Radnici u zdravstvu traže povećanje neto satnice sa 2,76 KM, koliko trenutno iznosi, na 3,28 KM.

Predstavnici sindikata navode kako se Vlada protivi povećanju plaća, obrazlažući to time da "dok važe kolektivni ugovori, a to je 1. april 2024, neće ići u izmjene i dopune ugovora".

- Više nego čudno je obrazloženje Vlade KS, ako znamo da je ona formirala pregovarački tim, čiji su predstavnici, zajedno sa predstavnikom iz ZZOKS, u prethodnim mjesecima pregovarali sa sindikatima. Dakle, bili su u pregovorima, a današnji im je stav da ne podržavaju izmjene i dopune kolektivnih ugovora dok važe. To znači da Vlada KS sama sebe demantuje - kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

 VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS sutra izlaze na proteste: U Zavodu je akumuliranih 140 miliona KM, to je kriminal

Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, smatra kako Vlada i ministar Vranić, "ovakvim svojim ponašanjem ruše zdravstveni sistem u KS".

- Rizikuju da ostanemo bez zdravstvenog kadra, prvo bez ljekara, a onda i ostalih. Ljudi odoše, a oni ne čine ništa da to zaustave. Apsurd je da ogromna većina ministara u Vladi KS uopće ne zna pravo stanje stvari u ZZO KS i činjenicu da u ovom trenutku tamo ima više od 140 miliona KM akumuliranih sredstava. Pitam ih - za šta čuvate te pare? Ne ulažete u opremu, ne ulažete na lijekove, ne date na plaće - za šta ih čuvate? To je novac osiguranika ovog kantona i morate ih uložiti. Osim obavezne rezerve, ne smijete imati viška para jer je to kriminal, a za kriminal neko će morati odgovarati - naglasio je Hočko.

Radnici u zdravstvu najavljuju i generalni štrajk za narednu sedmicu, a ukoliko do njega dođe, primat će se samo hitni i životno ugroženi pacijenti. Sadiković dodaje da će, ako do štrajka dođe, sindikati tada tražiti neto satnicu od 3,40 KM.

  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.