open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vlada KS odlučila nabaviti dodatne količine gasa, platit će četiri puta više
Vlada Kantona Sarajevo je na vanrednoj sjednici donijela odluku da nabavi dodatne količine gasa po tržišnoj cijeni, kako bi spriječila obustavu grijanja za više od 150.000 građana, koji su korisnici Toplana. 
25.01.2022. u 17:07
get url
text

VEZANI TEKST - Sarajevogas tražio dodatne količine gasa, ali narudžbu nije potvrdio Energoinvestu

Za naredni period zatražena je nabavka dodatnih 500.000 kubika gasa, koji bi po ugovorenoj cijeni koštali 372.000 KM, a bit će plaćeni četiri puta više.  

Sarajevogas će u narednom periodu poduzeti pravne radnje koje se tiču nepoštivanja ugovora od Energoinvesta, zbog neisporučenih ugovorenih količina gasa i naknade štete uzrokovane neizbježnom nabavkom dodatnih količina gasa po značajno uvećanoj cijeni.  

Podsjećamo, u posljednja tri dana za Kanton Sarajevo je isporučeno  215.000 kubika gasa manje u odnosu na garantovane količine. Manjak je nastao zbog nepredviđenog povlačenja 150.000 kubika gasa od privatne kompanije Arcerol Mittal, na ime navodnog remonta, saopćio je Press KS.  

- Energoinvest traži da Kanton Sarajevo plaća tržišnu cijenu gasa za dodatne količine, a koja je četiri puta viša od ugovorene, dok Arcelor Mittal dodatne količine plaća po nižim, ranije ugovorenim cijenama. Vlada KS neće dozvoliti da taj udar podnesu sami građani. Trenutno u Sarajevu 70 posto kotlovnica radi na alternativnim gorivima zbog reduciranih količina gasa - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.