open-navfaktor-logo
search
Zapošljavanje
Vlada KS opet zapošljava: Ima mjesta za konsultante, ali ne i za inspektore
I dok u Kantonu Sarajevo nema dovoljno inspektora, policajaca, medicinskih radnika, Vlada iz sjednice u sjednicu daje saglasnosni za zapošljavanje ili sklapanje ugovora o djelu za sve druge vrste poslova osim za one neophodne u vrijeme pandemije koronavirusa.
11.03.2021. u 10:25
get url
text

Tako je danas na dnevnom redu Vlade prijedlog odluke o davanju saglasnosti za prijem jednog službenika u radni odnos na neodređeno vrijeme u Općinski sud u Sarajevu, na poslovima šefa kabineta predsjednika Suda, zatim daje se saglasnost za prijem dva radnika na neodređeno vrijeme u JP Televizija KS, kao i saglasnost Ministarstvu pravde i uprave za zaključenje ugovora o pružanju konsultantskih usluga.

Pitali smo ministricu pravde i uprave Lejlu Brčić za koju vrstu konsultantskih usluga trebaju uposlenika.

- Ministarstvo je u prvom dijelu mog mandata započelo proces uređenja javnih nabavki donošenjem Uredbe, koju je predložilo Ministarstvo pravde, a izradila ekspertna radna grupa angažovana u okviru USAID projekta Podrška pravosuđu, u mandatu prethodne ministrice taj proces je nastavljen i od 1. januara ove godine počinje implementacija Uredbe. Kako Ministarstvo nema sistematizovano radno mjesto, a imajući u vidu da je zbog samog početka potrebna stručna podrška institucijama, angažovat ćemo, ukoliko Vlada odobri, eksperta za javne nabavke iz Agencije za javne nabavke na period od tri mjeseca, uz mjesečnu naknadu od 600 KM – kazala je ministrica Brčić.

I ministru Harisu Vraniću trebala bi biti data saglasnost za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme jednog namještenika u Ministarstvu zdravstva KS.

I JU Muzej Alija Izetbegović čeka saglasnost Vlade za dva ugovora o privremenim i povremenim poslovima za mart i april 2021. godine.

JU Pozorište mladih Sarajevo također čeka saglasnost za zaključivanje ugovora o djelu sa pet osoba počevši od prvog maja.

I Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS traži saglasnost Vlade za zaključenje ugovora o djelu do tri mjeseca sa tri osobe.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti JU Centar za napredne tehnologije u Sarajevu za angažovanje dvije osobe po osnovu ugovora o djelu, kao i prijedlog odluke o davanju saglasnosti ministru komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša za zaključenje ugovora o privremenim i povremenim poslovima i isplatu naknade po istom osnovu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.