open-navfaktor-logo
search
Pandemija COVID-19
Vlada KS otvorila račun za donacije, neki se smiju: Niti je smiješno, niti je "samo kod nas"
Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo finasija, obavijestili su sva pravna i fizička lica u zemlji i inostranstvu da donacije za borbu protiv pandemije koronavirusa mogu uplatiti na depozitni račun Kantona Sarajevo. 
28.03.2020. u 14:01
get url
text

Ova objava izazvala je lavinu negativnih komentara, a nekima je to "smiješno", "žalosno", "nevjerovatno", "tragikomično"... Usput im je za "vjerovali ili ne" i "samo kod nas". 

 

Niti je za "vjerovali ili ne", niti je "samo kod nas". 

Vlada Hrvatske je prije četiri dana otvorila račune kako bi se putem državnog budžeta donirao novac za pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom, u akcijama "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa".

 

Vlasti u Crnoj Gori od 19. marta imaju otvoren račun za donacije putem Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti u Crnoj Gori. Na stranici Radio-televizije Crne Gore možete vidjeti ko i koliko je uplaćivao zaključno s jučerašnjim danom. 

 

Novac za bolnice u Italiji može se donirati putem nevladinih organizacija, ali isto tako i putem Nacionalne službe civilne zaštite Italije koja ima otvoren račun za donacije. Između ostalih, novac je donirao veći broj sportskih kolektiva, ljudi iz showbiznisa, modni dizajneri, privrednici... Dizajner Giorgio Armani donirao je 1,25 miliona eura četirima talijanskim bolnicama i Nacionalnoj službi za civilnu zaštitu, nastojeći pridonijeti sprečavanju širenja epidemije koronavirusa u Italiji.

U Španiji, Portugalu, Velikoj Britaniji, također postoje računi na koji se može donirati preko nevladinih organizacija, ali i direktno bolnicama i nacionalnim službama civilne zaštite i drugim vladinim institucijama. Velika Britanije je zatražila od svoje diplomatske mreže da ambasadori i ostalo diplomatsko osoblje pokušaju širom svijeta osigurati respiratore. 

Šest slovenskih bolnica trenutno raspolaže sa 125 respiratora, a 300 bi trebalo stići iz Kine prije nego što epidemija dosegne vrhunac, izvijestili su prije tri dana mediji u Sloveniji. Tako je i kompanija Gorenje, u dogovoru sa Vladom Slovenije donirala opremu za bolnice. 

Slovenska vlada također je otvorila poseban bankovni račun za donacije koje će biti od pomoći toj zemlji u borbi s pandemijom koronavirusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.