open-navfaktor-logo
search
Odluke
Vlada KS poslala nove cjenovnike za komunalne usluge Radu i Parku
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je cjenovnik komunalnih usluga iz segmenta zajedničke komunalne potrošnje, ali i Odluku o novom načinu obračuna odvoza otpada za pravna lica.
29.02.2020. u 16:17
get url
text
KJKP Rad
KJKP Rad

Prvi put od kako Sarajevski kanton postoji precizno su definisane sve pojedinačane usluge koje komunalna preduzeća pružaju građanima i shodno tome je za svaku pojedinačnu usluga definisana pojedinačna cijena. Osim toga, donesena je Odluka o novom obračunu cijene odvoza otpada za pravna lica. To je bio jedan od zahtjeva Udruženja poslodavaca te je usvojen novi način obračuna cijene otpada ne po metru kvadratnom, već po količini odvezenog otpada.

 - Za segment zajedničke potrošnje godišnje se izdvaja 17 miliona maraka, koje su se trošile na netransparentan način, zbog čega je postojao veliki prostor za manipulaciju. Način obračuna koji smo usvojili je praksa u svim evropskim gradovima. U sklopu ove odluke smo ispunili obećanje dato poslodavcima da će se cijena komunalnih usluga koja se pruža pravnim licima utvrditi na fer način i na tržišnim osnovama - istakao je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić.

U kreiranju novih cjenovnika učestvovali su eksperti sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Ekonomskog instituta i predstavnici poslovne zajednice. 

- Za individualnu komunalnu potrošnju, što se odnosi na fizička lica, cijene su ostale iste, a po cjenovniku koji važi još od 1998. godine. Trebalo bi i ovaj cijenovnik promijeniti i ne bih spekulisao o povećanju cijena za ovu kategoriju, ali ću reći da cjenovnk koji je donesen 1998. sigurno bi trebao pretrpjeti neke izmjene. Za mene je poražavajuće saznanje bilo da se nikada nije definisao segment zajedničke komunalne potrošnje. Tu mislim na zelene površine od javnog interesa, o ulicama, parkovima, trotoarima, grobljima… Dakle, ovo je ogroman segment iz kojeg se iz budžeta Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture izdvoji 17 miliona maraka, što je skoro polovina budžeta Ministarstva, a nikada nije bio utvrđen cjenovnik tih usluga. To znači da Ministarstvo ne zna koliko košta pokošeni kvadratni metar travnjaka ili oprane ulice. Na ovaj propust ukazivala je i revizija i ovoj i bivšim vladama i konačno smo to uradili – pojašnjava Mandić.

Javna komunalna preduzeća sada su dužna dostavljati mjesečne planove održavanja zelenih površina, odvoza otpada, čišćenja i pranja ulica. Na osnovu tih planova i urađenog Ministarstvo će imati potpuni nadzor i platit će se samo ono što je urađeno. Tada će ministar svaki mjesec uputiti javnim preduzećima novac za ono što su uradili. Na ovaj način se uvodi transparetno trošenje budžetskog novca jer do sada ste imali situaciju da se preduzećima šalje novac, a ne zna se koliko je puta radnik čistio ulicu i koliko to košta, dodaje ministar.

- Novi cjenovnik komunalnih usluga iz segmenta zajedničke komunalne potrošnje usvojen je na sjednici Vlade KS 21. februara stupa na snagu odmah, a za Odluku o novom načinu obračuna odvoza otpada za pravna lica, mora se uskladiti sa zakonskim regulativama. Nove cjenovnike Vlada je tek poslala u komunalna javna preduzeća Rad i Park – pojasnio je ministar Mandić.

U KJKP Rad, koji odvoze smeće, i Parku koji su zaduženi za uređenje parkova, košenje trave i sličnih poslova, odgovorili su nam da nam ne mogu otkriti koje će biti nove cijene njihovih usluga, jer iz Vlade još uvijek nisu dobili nove cjenovnike.

Novi cjenovnik komunalnih usluga iz segmenta zajedničke komunalne potrošnje treba se početi primjenjivati od 1. aprila pošto je Kanton Sarajevo na privremenom finansiranju, a usvajanje budžeta tek se očekuje do kraja marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.