open-navfaktor-logo
search
Na Bjelašnici
Vlada KS prezentirala stanje u javnim preduzećima
Također je resorni ministar govorio i o stanju u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, s posebnim osvrtom na stanje u KJKP Vodovod i kanalizacija i problemima s kojima se suočavaju
04.07.2019. u 16:05
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo danas je na Bjelašnici prezentirala informacije o stanju u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Srđanom Mandićem između ostalog pokazali su unutrašnjost administrativno-poslovnog objekta KJKP Rad.

Ovaj objekat je prema riječima ministra Mandića pretvoren u luksuzni objekat s apartmanima.

- Objekt u vrijednosti od milion KM, koji je izgrađen 2007. godine na Bjelašnici, a koji je bio navodno namijenjen za zimsku službu, odlučili smo po prvi put obići danas zajedno s novinarima, te o njemu na ovaj način upoznati i naše građane - poručio je na konferenciji za medije ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić.

Istakao je kako je unutrašnjost ovog objekta Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad praktično pretvoren u luksuzni prostor s apartmanima.

- Za peiod od 2007. do 2013. godine nikakav papir za ovo nije postojao. Tek 2013. godine tadašnji direktor donosi odluku da se prostorije koriste za potrebe zaposlenika za vrijeme trajanje pauze, a ovdje zapravo niko ne radi. Pa su naveli da prostorije na spratu služe za održavanje sjednica Uprave, za poslovne sastanke, te boravak poslovnih partnera, ali samo po odobrenju direktora. Objekt je opremljen, a radnici ovog preduzeća nemaju s čime da peru ulice i rade u katastrofalnim uvjetima, jer od 2005. godine nije ni marke uloženo u, primjerice, održavanje vozila - potcrtao je ministar Mandić.

Ovom prilkom, najavio je da će objekt dobiti svoju pravu namjenu.

Također je resorni ministar govorio i o stanju u javnim preduzećima u Kantonu Sarajevo, s posebnim osvrtom na stanje u KJKP Vodovod i kanalizacija i problemima s kojima se suočavaju.

- Nakon brojnih opstrukcija bivšeg rukovodstva, prije petnaest dana Vlada Kantona Sarajevo postavila je novi menadžment ViK-a s Enverom Hadžiahmetovićem na čelu, koji je odmah zasukao rukave i krenuo na posao - naglasio je ministar Mandić, te dodao kako su analizirajući realizaciju Budžeta za 2018.godinu otkrili kako je prva stavka koju su uočili bila 3,8 miliona KM dodijeljenih, a neutrošenih sredstava za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Kantonu Sarajevo.

Po njegovim riječima, mreža se nalazi u katastrofalnom stanju a od tolikog novca za nju je utrošeno svega 104.000 KM, jer kako ga je upoznala tadašnja direktorica ViK – a tenderi im "padaju".

Naveo je i druge primjere poput rekonstrukcije pogona na Hambinoj Carini kod Skenderije, gdje je projekt urađen u kancelariji, bez izlazaka inžinjera na teren, a kad je izvođač izašao da obavi radove, ustanovili su da je riječ o klizištu.

Sastanak s predstavnicima EBRD-a, koji su Kantonu Sarajevo dodijelili kredit od 25 miliona eura kako bi se počelo trajno rješavati problem vodosnabdijevanja u gradu Sarajevu, održan je u januaru kada je ministar Mandić informisan da su sve aktivnosti okončane i da će početkom građevinske sezone se početi s radovima.

- Nažalost, naivno sam vjerovao da sjedim s profesionalcima koji znaju svoj posao. U februaru, kad su počele tenderske procedure, obaviješten sam da je prvi tender rekonstrukcije vodovodne mreže nepravilno vođen. Direktorica mi je rekla da je EBRD zatvorio tender 24 sata ranije. Da pojasnim, ovdje se prvi put suočavamo s evropskom praksom, a to su transparentni i elektronski vođeni tenderi gdje se ponuđači prijavljuju online da bi se smanjila mogućnost eventualne nekorektnosti. Brutalno su optužili naše partnere iz EBRD-a da su zatvorili tender 24 sata ranije. Zbog neodgovornosti prethodnog menadžmenta ViK-a mi još nismo počeli realizaciju kredita, a već plaćamo kazne - upozorio je ministar Mandić.

Govorio je i o nelegalnim priključcima na sistem hotela Ilidža Sarajevo i Terme, pročitavši izvještaj komisije ViK-a.

Kontrola je, kako je navedeno, vršena jer je ustanovljeno da se na lokalitetu na Ilidži gubi značajna količina vode, između 20 i 40 litara u sekundi, što je količina dovoljna da se vodom snabdije jedan manji grad.

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora preduzeća ZOI'84 Kenan Magoda naveo je kako je prilikom preuzimanja funkcije uvidio kako je gubitak ove firme oko 10 miliona. Na lokalitetu u blizini otuđeno je prije petnaest dana 2,5 tona nafte zbog čega je odmah pokrenuta procedura da se otkriju krivci.

Ono što je također, kako je poručio, otežavajuće jeste da je stari direktor, pred svoju smjenu, u stalni radni odnos zaposlio 16 osoba.

- Problemi koje imamo su projekti koji su započeti a nikada nisu sprovedeni, kao što je šestosjed na Bjelašnici i mnogi drugi. Pored svih problema koje imamo nastojimo da i dalje radimo i nadam se da ćemo imati podršku javnosti da pokažemo kako se odnosi prema javnoj imovini - kazao je v.d direktora Magoda.

Novi povjerenik Turističke zajednice KS Nermin Muzur rekao je kako je stanje u ovoj ustanovi na zavidnom nivou.

- Već ranije smo govorili o problemima koje smo zatekli. Što se tiče kioska u Starom Gradu, mi ćemo u narednom periodu krenuti u pravnu borbu i vidjeti kolika je stvarna vrijednost tog tourist info centra. Nova informacija je i da je bivša uprava tražila od suda da se vrati na posao, što je sud odbio - rekao je Muzur.

Dodao je i kako je jedan od apsurda koji su zatekli činjenica da se prestao voditi registar uplate boravišne takse, a to je osnovni izvor finansiranja.

Angažirat će inspekciju kako bi saznali koliko hoteli imaju tačno posjetilaca, a koliko uplaćuju boravišnih taksi, zaključio je.

Konferenciji su pristvovali ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, te ministri finansija, unutrašnjih poslova, privrede i boračkih pitanja Amel Kovačević, Admir Katica, Haris Bašić i Ismir Jusko, saopćeno je iz Press službe Vlade KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.