open-navfaktor-logo
search
EXPO 2020
Vlada KS u Dubai vodi Denisa Zvizdića, Editu Đapo, Benjamina Karić i Adnan Šteta otkazali putovanje
Nacionalni dan Bosne i Hercegovine na EXPO Dubai 2020 obilježava se u subotu, 18. decembra 2021. godine, a ceremonija podrazumijeva podizanje zastave BiH, intoniranje himne, obraćanje zvaničnih predstavnika delegacije Bosne i Hercegovine i svečani kulturno-umjetnički program u paviljonu Bosne i Hercegovine koji će izvesti naši umjetnici, s posebnim akcentom na kulturno-historijsko nasljeđe naše domovine.
14.12.2021. u 13:32
get url
text

Bosna i Hercegovina jedna je od 192 zemlje koje se ove godine predstavljaju na EXPO 2020 koji se ove godine održava u Dubaiju, u periodu od oktobra 2021. do kraja marta 2022. godine. 

Povodom Nacionalnog dana BiH u Dubaiju će boraviti i delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i odnedavno drugi zamjenik Elmedina Konakovića u NIP-u Denis Zvizdić, dok su članovi delegacije predsjednik Organizacionog odbora EXPO 2020 BiH, ministar privrede KS Adnan Delić, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, prof. dr. Vjekoslav Domljan kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice.

VEZANI TEKST - Njega nema, niti pismo šalje: Dan prođe, čestitka od Konakovića iz Dubaija ne stiže

Gradonačelnica grada Sarajeva Benjamina Karić i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, koji su također planirani kao članovi delegacije Bosne i Hercegovine, jučer su otkazali putovanje, navedeno je iz Službe za protokol i press KS.

- Naša delegacija koja će prisustvovati obilježavanju Nacionalnog dana naše domovine na izložbi EXPO 2020 Dubai dio je zvaničnog protokola i shodno protokolu čine je predstavnici političke, naučne i poslovne zajednice. Pozvali smo predstavnike svih nivoa vlasti da prisustvuju našoj svečanoj ceremoniji, a oni koji nisu u delegaciji, opravdali su svoj izostanak ranije preuzetim obavezama.

Predstavnici delegacije naše zemlje tokom boravka u Dubaiju susrest će se s predstavnicima potencijalnih investitora i drugih vlada, s ciljem povezivanja kako s vladama, tako i s predstavnicima globalne poslovne zajednice, dok će predstavnici poslovne zajednice, 19. decembra 2021. prisustvovati i na Country Business Briefingu (CBB) Bosne i Hercegovine, gdje će imati priliku zainteresovanim učesnicima ovog skupa predstaviti komparativne prednosti koje BiH nudi u oblasti poduzetništva, malih i srednjih preduzeća, kao i atraktivnih projekata u sektorima transporta, energetike, informatike, drvne i metalske industrije, poljoprivrede, i naravno u sektoru turizma – pojasnili su također iz Službe.

VEZANI TEKST - Kojim uposlenicima je Vlada KS odobrila put u Dubai

Navode kako je ovaj događaj platforma za predstavnike iz Bosne i Hercegovine i stručnjake strateških industrija na kojoj će oni predstaviti komercijalni potencijal naše zemlje i iskoristiti priliku za umrežavanje i povezivanje sa svjetskim investitorima i donosiocima odluka, s ciljem unaprijeđenja poslovanja, privlaćenja kvalitetnih stranih investicija i u konačnici unaprijeđenja poslovnog ambijenata.

- Važno je istaknuti da su se predstavnici poslovne zajednice, koji će učestvovati na CBB, odazvali na poziv koji im je uputio predsjednik Organizacionog odbora, ministar Delić u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Udruženjima poslodavaca BiH, entitea FBiH i RS-a, te Distrikta Brčko i Udruženja stranih investitora (FIC). Predstavnici poslovne zajednice koji će prisustvovati Biznis brifingu Bosne i Hercegovine sami pokrivaju svoje troškove učešća, putovanja i boravka na izložbi Expo 2020 u Dubaiju. Delegaciju Bosne i Hercegovine prati i press tim kojeg čine predstavnici bosanskohercegovačkih medija koji, na osnovu međunarodnog monitoringa medija, ispunjavaju uvjete organizatora, između ostalog, podrazumijevaju i nacionalnu pokrivenost potrebnu za praćenje Nacionalnog dana i Country Business Briefinga koji će se održati dan poslije svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana BiH – naveli su također.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.