open-navfaktor-logo
search
Poljoprivredni razvoj
Vlada KS usvojila dva prijedloga zakona iz resora privrede
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je prijedloge zakona o javno - privatnom partnerstvu i zakona o poljoprivrednim novčanim podsticajima i uputila ih u skupštinsku proceduru na razmatranje i donošenje na jednoj od narednih sjednica. 
13.01.2023. u 19:57
get url
text

Zakon o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju dodatno unapređuje oblast primarne poljoprivredne proizvodnje, uvodeći niz novina koje će omogućiti i razvoj seoskih gazdinstava, kao i poticaj mladima za bavljenje poljoprivredom na području Kantona Sarajevo, dok se zakonom o javno - privatnom partnerstvu otvara put za realizaciju značajnih projekata i unapređenje javnih usluga iz oblasti zbrinjavanja otpada, zdravstva, obrazovanja, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i niz drugih oblasti značajnih za poboljšanje kvaliteta života i privrednog ambijenta u Kantonu.  

Ministar privrede KS Adnan Delić je, prilikom iznošenja obrazloženja članovima Vlade Kantona Sarajevo, podsjetio da je riječ o iznimno bitnim zakonima iz resora privrede koji će, svaki na svoj način, biti katalizator razvoja na području Kantona Sarajevo. 

 - Riječ je o dva iznimno bitna zakona kojima se tretiraju neke od ključnih privrednih oblasti. Zakonom o javno - privatnom partnerstvu konačno će se otkočiti realizacija projekata zasnovanih na modelu partnerstva između javnog i privatnog sektora, što je posebno bitno za jačanje kvaliteta javnih usluga, ali i obnove i održavanja javne infrastrukture - podsjetio je Delić. 

Provedene su javne rasprave za ta dva zakona, nakon kojih su pripremljeni i izvještaji koji su sastavni dijelovi obrazloženja ova dva prijedloga zakona. 

Nakon provedene javne rasprave o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu, izvršene su izmjene i dopune po kojima je moguće ugovor o JPP-u prenijeti na drugo pravno lice, ali isključivo uz prethodnu pisanu saglasnost nadležnog organa, u skladu s tim zakonom.  

Govoreći o Prijedlogu zakonu o poljoprivrednim podsticajima i ruralnom razvoju, Delić je naveo da je provedena javna rasprava, ne samo ona koja je obavezna u okviru skupštinskih procedura, nego i otvorena javna rasprava s poljoprivrednim proizvođačima koji su imali priliku dati svoje sugestije na tekst Nacrta ovoga zakona. Sve kvalitetne sugestije su prihvaćene i uvrštene u Prijedlog zakona, a konačnu riječ dat će skupštinski zastupnici na nekoj od narednih sjednica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.