open-navfaktor-logo
search
Povećana sredstva
Vlada KS usvojila rebalans budžeta: Dodatnih osam miliona KM za plaće u GRAS-u
Predloženim budžetom se osiguravaju značajna nova sredstva za sektor obrazovanja i to za sufinansiranje predškolskog odgoja u iznosu od dva miliona KM u svrhu ukidanja lista čekanja djece na mjesto u sarajevskim vrtićima
30.05.2019. u 17:33
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo danas je  utvrdila Izmjene i dopune budžeta KS za 2019. godinu, te ih po hitnom postupku uputila prema Skupštini Kantona. Novi Budžet KS, prema utvrđenom prijedlogu, iznosi 1.055.753.000 KM.

Prema riječima ministra finansija Amela Kovačevića, u  rebalans budžeta se krenulo iz više razloga. Prvi  je nova projekcija prihoda sa federalnog nivoa do kraja ove godine koja pokazuju 28 miliona više prihoda Kantona Sarajevo u odnosu na trenutni budžet. Tu su i drugi razlozi koji su doveli do izmjena budžeta.

- Neki projekti, kako smo to sagledali u proteklih pet mjeseci, nisu bili spremni za realizaciju, te smo sredstva planirana za njih alocirali na projekte koji su spremniji  i koji prate orijentaciju 300 smjernica ove Vlade i Skupštine - istakao je ministar Kovačević.

Ulaskom Univerziteta u Sarajevu u sistem trezorskog poslovanja napravljen je pregled njihovog finansijskog stanja i potreba. Novim budžetom, nakon obavljenih dodatnih analiza sa Ministarstvom obrazovanja, bit će finansirane dodatne potrebe Univerziteta od oko 1,6 miliona KM kako poslovanje Univerziteta ne bi bilo ugroženo.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, novim sredstvima bit će osigurano novih osam miliona KM kako bi se omogućilo finansiranje plaća radnika GRAS-a do kraja godine što nije bilo planirano  trenutnim budžetom. Takođe, sada je osigurano 13,5 miliona KM za izmirenje troškova vansudskih nagodbi iz radno pravnog odnosa uposlenih u javnom sektoru, te najavljen i novi javni poziv prema uposlenicima da vansudskim nagodbama ostvare svoja prava iz radno pravnog statusa.

Predloženim budžetom se osiguravaju značajna nova sredstva za sektor obrazovanja i to za sufinansiranje predškolskog odgoja u iznosu od dva miliona KM u svrhu ukidanja lista čekanja djece na mjesto u sarajevskim vrtićima. Dodatna sredstva od 1,2 miliona KM su usmjerena i za potrebe rješavanja pitanja edukacije djece sa poteškoćama u razvoju.

Kako je i najavljeno, osigurana su i sredstva za nastavak i okončanje izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti u iznosu od dva miliona KM.

Planirana je nabavka medicinske opreme, prije svega nabavka respiratora koji su neophodni u zdravstenom zbrinjavanju mladih i djece u slučajevima epidemija, a komunalna privreda će se opremiti sa novom, različitom opremom u vrijednosti od oko četiri miliona KM u svrhu podizanja kvaliteta svojih usluga.

Više informacija o Izmjenama i dopunama Budžeta KS bit će javnosti dostupno kada Skupština Kantona bude o njima raspravljala i odlučivala, navode iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.