open-navfaktor-logo
search
Svi drugi su krivi
Vlada RS-a pisala UN-u: Negiraju Schmidta, SDA smijenila Tadić, Bakir huška na rat, Sarajevo blokira "hrvatsko pitanje"...
- Uprkos tvrdnjama nekih zemalja da je njemački političar Christian Schmidt novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, on nije legalno imenovan na tu poziciju. 
29.10.2021. u 22:06
get url
text

Neće biti novog visokog predstavnika dok se o tome ne složi Vijeće sigurnosti UN-a. Republika Srpska ni na koji način ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, niti joj oduzima nadležnosti koje su Ustavom dodijeljene institucijama na nivou BiH. Suprotno navodima pojedinih kritičara Republike Srpske, Republika Srpska nema plan za otcjepljenje od BiH - navodi se u 26. izvještaju Vlade Republike Srpske upućenom Vijeću sigurnosti UN-a. 

Vijeće sigurnosti UN-a, navodi se dalje, nije ovlastilo Upravni odbor PIC-a da imenuje novog visokog predstavnika, niti je odobrilo ili potvrdilo Schmidtovo imenovanje.

U izvještaju se neizostavno kritizira Inzkov zakon. 

- Jasno je, kao što lideri Republike Srpske često ističu, da su u Srebrenici počinjeni užasni ratni zločini. Međutim, operativni ciljevi akcije u Srebrenici, kao i pitanje da li zločin koji je uslijedio treba okarakterisati kao genocid, predmet su legitimnog historijskog istraživanja, a tema su ne samo debata u BiH, nego i među međunarodnim naučnicima i ekspertima za region. Cenzorski zakon nemoguće je sprovesti na pravičan način. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da velika većina Srba u Republici Srpskoj ne smatra da je zločin u Srebrenici genocid. Kada se izražavanje tako raširenog mišljenja kriminalizuje, onda se zabrana sprovodi - ako do toga uopće i dođe - samo sporadično, što tipično znači selektivno, nepravedno i politički motivisano. Jedina alternativa takvom selektivnom gonjenju je masovno zatvaranje običnih građana - stoji u izvještaju Vlade RS-a. 

Piše i kako je Inzkova mjera naišla na kritiku i u Federaciji BiH.

VEZANI TEKST - Iz RS-a opet pisali UN-u: Inzko je diktator, Komšić nelegitiman, Izetbegović prevario Čovića, pozivaju se na Čamparu

- Na primjer, predsjednik FBiH, Marinko Čavara, rekao je da je Inzkova mjera potpuno poremetila odnose. Umjesto da se domaći akteri upute na dijalog, rekao je Čavara, Inzko je sebe svrstao na stranu jednih i potpuno uništio institucije BiH. Zamjenica predsjednika najveće hrvatske stranke u BiH, Borjana Krišto, također je kritikovala Inzkovu mjeru, rekavši da nametnute odluke nisu dobre za BiH i njenu sigurnost i stabilnost.

U dijelu koji se odnosi na "centralizovanu građansku državu", potcrtano je kako je to paravan za bošnjački nacionalizam.

- Budući da su Bošnjaci najbrojniji konstitutivni narod koji, prema podacima posljednjeg popisa, čine većinu stanovništva BiH, pozivati na "građansku" BiH znači prizivati državu za Bošnjake kojom upravljaju Bošnjaci. Ovakva vizija je opasna zabluda, jer BiH prosto ne bi mogla postojati kao "građanska država". Srbi i Hrvati u BiH, svojim glasovima, dosljedno i izričito odbijaju ideju "građanske" BiH.

Prema ocjeni Vlade RS-a, "sarajevski političari su neustavno uzurpirali kontrolu nad aparatom vanjskih poslova BiH, ne mareći što je nadležnost za vođenje vanjske politike Ustavom dodijeljena Predsjedništvu BiH". 

- U vezi sa međuentitetskim sporazumom o oružanim snagama, potrebno je istaći da je Republika Srpska dugo zagovarala i još uvijek se zalaže za demilitarizaciju BiH. Oružane snage su najveći trošak BiH, a ne služe svrsi. Iznos od 350 miliona KM, koliko oružane snage koštaju na godišnjem nivou, mogao bi se mnogo bolje utrošiti. Takođe, Republika Srpska nastavit će da blisko sarađuje sa zapadnim sigurnosnim i obavještajnim službama na borbi protiv terorizma i u drugim važnim pitanjima. 

Naveli su dalje kako je Narodna skupština Republike Srpske 20. oktobra 2021. godine usvojila zakon kojim se ponovo formira Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

- Ovo je bio hitan i neophodan korak jer je Agencija za lijekove i medicinska sredstva, uspostavljena na nivou BiH 2009. godine, svojom regulativom opstruisala proizvodnju i promet kisika potrebnog za spasavanje života u zdravstvenim ustavnovama Republike Srpske. Agencija na nivou BiH nije reagovala na molbe zvaničnika iz Republike Srpske da pomogne u rješavanju ovog problema. Pitanje života i smrti primoralo je Republiku Srpsku da nastavi da obavlja dužnosti koje su joj Ustavom i dodijeljene. Legitimno vršenje poslova iz ustavne nadležnosti Republike Srpske ni na koji način ne ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet ili ustavni poredak BiH, a burne reakcije rukovodstva SDA samo pokazuju da SDA više brine kako da se domogne još veće političke kontrole nego o zdravlju građana BiH.

{$galerijaFotografija}

Po ko zna koji put, Zapad prepadaju Islamskom deklaracijom Alije Izetbegovića, "muslimanskom državom", prozivaju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića, ministra odbrane BiH Sifeta Podžića... 

Predsjednika SDA Bakira Izetbegovića su optužili da je na pozive predsjednice RS-a Željke Cvijanović da se razgovara, odgovorio navodno prijeteći ratom Republici Srpskoj:  

- Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umrete, ako hoćete mir, morate biti spremni na rat. 

Ratnohuškačke izjave davao je i Džaferović, prema ocjeni autora ovog izvještaja, te su još jednom istakli da je bio "saučesnik u ratnim zvjerstvima koje je počinio odred El Mudžahid". 

- Ratnohuškačka retorika političkog Sarajeva, naravno, nije ništa novo. Na primjer, u aprilu je Bakir Izetbegović kazao da ne može reći da neće biti rata i dodao:
"Radije bih danas umro nego dozvolio da genocidaši zavladaju dijelom Bosne i Hercegovine". 

U izvještaju su naveli da se Komšić zalaže za ukidanje konstitutivnih naroda kao ustavne kategorije, da Džaferović poziva na neustavnu smjenu Dodika, te da je SDA smijenila glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić. Dotakli su se i famoznog "hrvatskog pitanja", uz napomenu da "sarajevski političari blokiraju legitimno predstavljanje Hrvata". 

IZVJEŠTAJ VLADE RS-A UPUĆEN VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A 

izvještaj.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.