open-navfaktor-logo
search
Usvojen izvještaj
Vlada RS-a pisala Vijeću sigurnosti UN-a: "SDA krivac za neformiranje Vijeća ministara BiH"
RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU, naveli su u izvještaju
30.10.2019. u 14:36
get url
text

Vlada Republike Srpske usvojila je 22. izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je, generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama VS, uputio premijer RS-a Radovan Višković. Izvještaj se odnosi na period maj 2018-oktobar 2019. godine. U "Dijelu I" istaknuta je "posvećenost RS-a Dejtonskom sporazumu".

- Republika Srpska uvjerena je da je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh Bosne i Hercegovine i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja. Uz to, Dejtonski sporazum izložen je napadima najveće bošnjačke stranke u BiH SDA. Nasuprot tome, RS bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše – istaknuto je u izvještaju Vlade RS-a.

U "Dijelu II", Republika Srpska naglašava posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

- RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU. Sa žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometa prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlaštenja, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA – navodi se.

Vlada RS-a izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterije za članstvo u EU. U "Dijelu III" govori se o "kontinuiranoj blokadi formiranja Vijeća ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju sprovodi SDA od izbora 2018. godine".

- Traži se od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora. Također, RS poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH, da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra tekuće godine i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma – istaknuto je u izvještaju Vlade RS-a upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.