open-navfaktor-logo
search
Odluke
Vlada RS-a: Povlači se uredba o zabrani izazivanja panike i sve prekršajne prijave
Vlada RS-a usvojila je danas prijedlog o prestanku važenja ranije donesene uredbe o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja u RS-u.
16.04.2020. u 13:28
get url
text

Ova odluka odmah je upućena predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

Iz MUP-a RS-a je objašnjeno da je razlog to što su se "građani pridržavali mjera i uputstava nadležnih organa, te su se o epidemiološkoj situaciji informisali putem zvaničnih obavještenja nadležnih instutucija".

- Iako je u proteklom periodu bilo lažnih vijesti i informacija, građani su se o epidemiološkoj situaciji informisali na osnovu zvaničnih obavještenja i informacija nadležnih institucija i lažne vijesti nisu imale značajniji utjecaj na ponašanje građana, funkcionisanje sistema i rad nadležnih organa na sprečavanju širenja zaraze. Imajući to u vidu, stekli su se uvjeti za prestanak važenja Uredbe sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja – saopćeno je danas iz MUP-a RS-a.

Također, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a povući će sve prekršajne naloge koji su ranije izdati zbog izazivanja panike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.