open-navfaktor-logo
search
Ekonomija i politika
Vlada RS-a prodaje, pa ne prodaje trezorske zapise; Crnadak: Dodik će zbog izbora pojačati "srbovanje"
Vlast u entitetu Republika Srpska u pravilu se hvali kako je u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine ekonomska situacija dobra, raste izvoz, povećava se broj investicija, otvaraju se nova radna mjesta... 
06.04.2022. u 20:34
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada RS-a planira da se na berzi do jula zaduži 215 miliona maraka

No da li je baš tako? Prema informacijama portala Capital.ba, do jula ove godine RS će se zadužiti aukcijom trezorskih zapisa i obveznica za 215 miliona KM. Za danas, 6. april, bila je zakazana aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 20 miliona KM koja je iznenada otkazana?!

Kao razlog Ministarstvo finansija RS-a je navelo da je "analizom poreznih prihoda u budžetu utvrđeno da su tekući prilivi veći od predviđenih". Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke, smatra da je to, u najmanju ruku, neozbiljno ponašanje entitetskog ministarstva.

- Nije ozbiljno ponašanje najaviti pa naprasno odustajati od prodaje, na taj način se gubi povjerenje investitora. Ko god je mislio kupiti trezorske zapise, morao je imati novac na račun jer se on uplaćuje odmah. Ministarstvo je napravilo poprilično konfuznu situaciju - kaže za Pavlović za Faktor. 

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke

Naglašava kako čitava konstrukcija budžeta ovisi od priliva novca od poreza.

- Očito se ovdje radi o većem prilivu novca od indirektnih poreza. Da se ne bi zakazivale pa otkazivale aukcije, neophodno je imati jasno definisane potrebe, planove i obaveze. Ako imate viška novca, ne možete reći potrošit ćemo 150 miliona KM umjesto 100. Za to vam je neophodan rebalans budžeta. Dalje, ako Vlada RS-a zaista ima viška prihoda, oni bi se najprije morali usmjeriti na otplatu dugova - ističe Pavlović.

VEZANI TEKST - Građani će još pričekati na ukidanje akciza i nižu stopu PDV-a, mišljenje UIO "alanfordovsko"

Igor Crnadak, zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a, stava je da su izjave o ekonomskom procvatu entiteta prazna priča. 

- Ne treba biti ekonomski stručnjak pa vidjeti da je Savez nezavisnih socijaldemokrata za 16 godina vlasti ekonomski razorio i politički izolavao RS. Mladi masovno odlaze, ustvari bježe s ovih prostora, nemamo nijednu značajnu stranu investiciju - kaže Crnadak za Faktor.  

Iako se zbog svakodnevnih poskupljenja entitetski budžet puni brže od planiranog, Crnadak tvrdi da vlast u RS-u pokazuje koliko je ne zanima kako preživljava običan čovjek.

Igor Crnadak, zastupnik PDP-a u NSRS-u

- SNSD je bio brutalan prema građanima, nije želio glasati za ukidanje akciza. Stanovnici BiH trebaju znati da zbog SNSD-a svaki dan plaćaju gorivo skuplje za 40 posto. Dodik će kako se izbori budu približavali pojačavati nacionalističke teme, još ćemo vidjeti njegovog "srbovanja" u vjerujemo posljednjim mjesecima na vlasti - poručuje Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.