open-navfaktor-logo
search
Briga za građane
Vlada RS-a tvrdi da je pomoć ekonomska, ne predizborna: Jednima po 750, drugima 100, trećima 1.000 KM
Nakon podjele po 100 KM mladima, penzionerima i boračkim kategorijama, koje su ljetos isplaćene iz budžeta RS-a, Vlada ovog entiteta najavljuje nove vrste pomoći različitim kategorijama, od kojih su neke već u toku, a druge će biti realizovane do kraja godine.
21.09.2022. u 12:28
get url
text

Od septembra je krenula isplata druge tranše od po 100 KM mladima od 16 do 29 godina, ove sedmice je započeta isplata po 750 KM porodicama sa četvero i više djece, od kojih je jedan od roditelja nezaposlen, a finansijska pomoć će biti nastavljena i penzionerima i boračkim kategorijama, dok će po 1.000 KM dobiti i djeca poginulih boraca koja su nezaposlena.

Iz Ministarstva finansija RS-a je danas najavljena i pomoć građanima RS-a sa niskim primanjima.

Sve ove vrste finansijske pomoći, Vlada RS-a je usvojila neposredno nakon što ih je u javnosti obećao predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Iz entitetske Vlade kategorično odbacuju ocjene da ovakve isplate iz budžeta imaju veze sa izborima, a ministrica finansija RS-a Zora Vidović danas je podvukla da se realizuju zbog trenutne ekonomske situacije.

Vidović je izjavila danas u Banjoj Luci da će za četiri mjeseca, do kraja godine, porodicama sa četvero i više djece, od kojih je jedan od roditelja nezaposlen, a od kojih je bar najmlađe dijete maloljetno, biti isplaćivano mjesečno po 750 КM kao vrsta pomoći, dok će naredne godine to biti tretirano kao primanje uz plaćenje poreze i doprinose za šta će iz budžeta biti izdvojeno više od 24 miliona КM.

Ocijenila je da je ovo jedan od najboljih projekata za poboljšanje demografske situacije, te da je ideja o pokretanju projekta za isplatu sredstava za porodice sa četvero i više djece potekla od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ona je navela da se sve ostale isplate realizuju u skladu sa planom, uključujući po 100 КM jednokratne pomoći za mlade koja je u septembru isplaćena po drugi put i najavila da će finansijska podrška biti nastavljena, prvenstveno borcima i penzionerima kojima će još jednom biti isplaćena jednokratna pomoć od 100 КM, kao i da će jednokratnu pomoć od 1.000 КM dobiti djeca poginulih boraca koja nisu zaposlena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.