open-navfaktor-logo
search
Zbog visoke inflacije
Vlada RS-a utvrdila drugi rebalans budžeta u iznosu od 4,5 milijardi KM
Vlada RS-a je na današnjoj sjednici utvrdila drugi rebalans budžeta za 2022. godinu.
24.10.2022. u 15:02
get url
text

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je rekla da je razlog drugog rebalansa visoka inflacija u 2022. godini. Budžetski okvir drugog rebalansa iznosi četiri milijarde i 510 miliona KM i ova budžetska sredstva su od prvog rebalnsa iz maja ove godine, veća za 128 miliona KM, a od budžeta koji je usvojen u decembru prošle godine, za 486 miliona KM.

Tekući rashodi iznose tri milijarde i 409 miliona KM, a budžetski prihodi tri milijarde i 775 miliona KM.

Vidović je kazala da su za 366 miliona KM prihodi veći od rashoda.

- To govori o izdržljivotsi i kvaliteti budžeta. Značajno su povećani prihodi u odnosu na budžet koji smo usvojili u decembru prošle godine, zbog inflacije, većeg koeficijenta raspodjele PDV-a, ali i povećanja privredne aktivnosti – kazala je Vidović i ocijenila je da je inflacija "uvezena u RS".

Navela je da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nedavno boravili u Vladi RS-a.

- MMF je nedavno bio u posjeti kod nas, razgovarali smo i o aranžmanu. Nemamo ništa protiv toga, ali bez političkih uvjeta. Ako ostaju isti uvjeti koji su bili i prije, onda se aranžman zasigurno neće prihvatiti – navela je.

Ona se pohvalila i velikim procentom pokrivenosti uvoza izvozom u RS-u i rekla da je on među najboljim u okruženju, i da samo Slovenija ima veću pokrivenost.

Govoreći o prijedlogu iz RS-a da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do 1. novembra donese odluku da se proizvođačima dozvoli izvoz 50 posto peleta, a polovina proda na domaćem tržištu, Vidović je kazala da će Vlada RS-a donijeti takvu odluku, ukoliko Vijeće ministara BiH to ne prihvati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.