open-navfaktor-logo
search
Povećane i ranije
Vlada RS-a utvrdila prijedloge zakona: Plaće "budžetlijama" se povećavaju za još 100 KM
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je na današnjoj sjednici prijedloge zakona o plaćama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, javnim službama, organima uprave, zaposlenima u MUP-u RS-a, oblasti obrazovanja i kulture, te institucijama pravosuđa, po kojem im se uvećava platni koeficijenti i to tako da se svim zaposlenima u ovim oblastima plaće uvećavaju za 100 KM.
23.06.2022. u 12:55
get url
text

Ranije su plaće zaposlenima u ovim oblastima povećane za 10 posto.

Iz Vlade RS-a je saopćeno da ovi zakoni predstavljaju jednu od mjera koje doprinose privrednom rastu i povećanju plaća radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih.

Ovakavo povećanje rezultat je ranijeg dogovora predstavnika granskih sindikata i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, a kasnije i sa predstavnima Vlade RS-a.

Sindikalci su prvo insistirali na isplati toplog obroka i regresa, tvrdeći da to "nema alternativu", te čak najavljivali interpelaciju tim povodom Narodnoj skupštini RS-a, ali su od toga odustali kada im je obećano po 100 KM na plaću.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Denis Šulić izjavio je danas da će NSRS održati još jednu posebnu sjednicu na osnovu razgovora sindikata i Vlade RS-a o povećanju plaća od 1. augusta zaposlenima u javnom sektoru za 100 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.