open-navfaktor-logo
search
NSRS
Vlada RS-a za povratnike namijenila manje od milion KM, reagirali bošnjački zastupnici
Narodna skupština entiteta RS na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog budžeta RS-a za 2021. godinu, koji iznosi 3,795 milijardi KM.
17.12.2020. u 11:09
get url
text

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović najavila je da će budžetom za narednu godinu biti izdvojeno više novca za penzije, plaće, javne investicije i zdravstvo, dok je premijer tog bosanskohercegovačkog entiteta Radovan Višković kazao da se u RS-u u periodu od 2021. do 2023. može očekivati oporavak privrednog rasta.

Na Prijedlog budžeta je amandmane uputila zastupnička grupa "Zajedno za BiH", a ti amandmani se, kako je obrazožio zastupnik Senad Bratić, odnose na ekonomski status povratnika i njihovih humanitarnih udruženja.

- Pozitivan stav Vlade po istima će opredijeliti i naš odnos prilikom usvajanja Prijedloga budžeta za 2021. godinu – obrazožio je Bratić.

Prvi amandman se odnosi na povećanje doznaka za finansiranje povratka u entitet RS sa postojećih 985.000 KM na 2.000.000 KM, a sredstva bi se trebala osigurati iz budžetske rezerve.

Također je predloženo da se stavka koja se odnosi na tekuće grantove dobrotovornim društvima "Merhamet" u entitetu RS poveća sa 120.000 KM na 200.000 KM.

- S obzirom na aktivnosti dobrotvornog društva "Merhamet" i njegovih organizacijskih jedinica na prostoru entiteta RS smatramo da bi ovom podrškom iz Budžeta značajno olakšali rad dobrotvornog društva "Merhamet" i poboljšanje statusa korisnika koji praktično žive na egzistencijalnom minimumu – navodi se u obrazloženju amandmana.

Kada su u pitanju tekući grantovi za rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, predloženo je povećanje ukupnog iznosa sa prvobitno predloženih 80.000 KM na 200.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.