open-navfaktor-logo
search
Izbjegavati putovanje
Vlada Rumunije upozorila svoje građane na zagađenje zraka u BiH
Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije objavilo je 29. januara upozorenje za sve građane koji namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, zbog visokog nivoa zagađenja zraka.
AUTOR: Merima Čustović
31.01.2020. u 17:10
get url
text

U saopćenju Centra za životnu sredinu podsjeća se kako se ovakva upozorenja najčešće izdaju u slučajevima opasnosti za sigurnost državljana vezanim za zaraćene zone, terorističke napade, ili ekstremne vremenske nepogode. 

- Ovo je još jedna potvrda ozbiljnosti problema zagađenja vazduha, i pokazatelj da se, pored najvažnijih posljedica vezanih za zdravlje građana, itekako odražava i na ekonomiju Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije nam je na ovom primjeru pokazalo kako to izgleda kad, umjesto poricanja problema, nadređene institucije odluče da djeluju što brže u svrhu zaštite svojih građana i građanki - istakao je Igor Kalaba, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu. 

U upozorenju stoji da je zagađenje vazduha u BiH na visokom nivou, te se savjetuje građanima Rumunije da se prije putovanja informišu o nivou zagađenja i koncentracijama prašine, a građanima koji pate od respiratornh poremećaja se posebno savjetuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo.

Ovo upozorenje dostupno je na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Rumunije.

- Ministarstvo vanjskih poslova obavještava građane Rumunije koji su u proputovanju ili namjeravaju putovati u Bosnu i Hercegovinu, da je, prema podacima koje su prenijele lokalne vlasti, zagađenje vazduha (uključujući ono sa prašinom PM 2,5) na vrlo visokom nivou, sa maksimalnim vrijednostima koje prekoračuju preporuke Svjetske Zdravstvene Organizacije za 10 do 22 puta - navodi se u saopćenju.

Podsjećaju kako su na snazi mjere za ograničavanje privrednih aktivnosti na području Kantona Sarajevo (gradska zabrana saobraćaja na glavnoj saobraćajnici Baščaršija – Nedžarići), za vozila koja prelaze 3,5 tone i pristup vozilima sa normama emisija od EURO 2 ili niže, u opštinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža.

- Imajući u vidu da se u narednom periodu ne očekuju promjene vremenskih prilika koje bi mogle značajno smanjiti nivo zagađenja, Vlada Kantona Sarajevo i lokalni Institut za javno zdravstvo preporučuju građanima i građankama da što manje izlaze iz kuća, u skladu sa mogućnostima - stoji u saopćenju. 

Građanima Rumunije savjetuje se da prate ažurirane informacije u vezi s nivoom zagađenja i koncentracijom prašine po satu.

- Građanima koji pate od respiratornih poremećaja se preporučuje da izbjegavaju putovanje u Sarajevo zimi, što je više moguće - navodi se u upozorenju u kojem se dodaje kako najnovija mjerenja pokazuju da je indeks kvaliteta vazduha (AQI) – zagađenje, u većim gradovima u okolini Sarajeva “opasno”, Lukavca ”vrlo nezdravo“, Ilijaša ”opasno”, Zenice “vrlo nezdravo“, Jajca “nezdravo” i Prijedora “nezdravo”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.