open-navfaktor-logo
search
Do 1. jula 2023.
Vlada SBK i Sindikat potpisali produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu
Ministar zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona Anto Matić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić potpisali su u četvrtak produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu do 1. jula 2023. godine.  
07.07.2022. u 18:36
get url
text

Ovo povećanje Vladu će, kazao je Matić, koštati 7,2 miliona KM.

- S obzirom na to da je određen stepen inflacije u BiH, Vlada je ove godine izdvojila skoro tri puta više za povećanje prava zaposlenih u zdravstvu. Dakle, prošle godine je to bilo 2,6 miliona, ove godine je to 7,2 miliona KM. To će se realizirati kroz veću satnicu uposlenih koja će sa 2,40 ići na 2,60 KM, kao i povećanje koeficijenta za sve kategorije - rekao je Matić.

U neto iznosima najniža stručna sprema NK radnika bit će povećana za 16 posto, odnosno oko 80 KM, dok će u apsolutnom iznosu najveće povećanje imati liječnici, koji će imati oko 200 KM ili 10 posto veće plaće. Kad je u pitanju kadar sa srednjom stručnom spremom, oni će imati povećanje od oko 120 KM, pojasnio je ministar.

Iz Sindikata kažu kako plaće zaposlenih moraju biti usklađene s rastom troškova života.

VEZANI TEKST - Blažević: Ljekari iz SBK odlaze u Sarajevo jer su bolje plaće; Matić: Ne može tehničar imati primanje profesora

- Treba napomenuti da će razlika plaća za prošli mjesec biti isplaćena retroaktivno. Godina dana će jako brzo proći i ponovno ćemo sjesti, a pozvao bih gospodu koja vodi politiku kantona da prate trendove kod nas na način povećanja troškova života i da se iz tog razloga planiraju sredstva za narednu godinu i naredne pregovore kako ne bismo došli u situaciju da dođemo do kolapsa u zdravstvu, odnosno organizacije generalnog štrajka - istaknuo je Kukić.

Ostaje za vidjeti hoće li i drugi sindikat, onaj liječnika medicine i stomatologije, prihvatiti danas potpisano.

- Ministarstvo i Vlada na današnjoj sjednici potvrdili su ovu odluku. Isti kolektivni ugovor neće biti mijenjan prema Sindikatu liječnika i stomatologa. Ja se nadam da će oni na svojim tijelima prihvatiti ponudu koja je korektna i poštena - naglasio je Matić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.