open-navfaktor-logo
search
Zajednički program
Vlada Švicarske i UN: Za smanjenje rizika od katastrofa u BiH pet miliona dolara
U pitanju je najveći i najsveobuhvatniji program koji je ikada realizovan u BiH u ovoj sferi, rekla je direktorica za saradnji u Ambasadi Švicarske
06.12.2019. u 13:18
get url
text

U okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini" za koji je izdvojeno pet miliona dolara, danas je u Banjoj Luci održan sastanak upravnog odbora programa.

Za provođenje ovog projekta na osnovu procjene rizika, ranjivosti i izloženosti katastrofama, ljudskih i tehničkih kapaciteta i drugih kriterija izabrano je 10 lokalnih zajednica, po pet iz oba entiteta, a u pitanju su Banja Luka, Bijeljina, Bihać, Kalesija, Kakanj, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Sarajevo.

Cilj programa je podrška bh. građanima, posebno najugroženijim kategorijama i visokorizičnim lokalnim zajednicama da se pripreme i prilagode rizicima od katastrofa i udarima u različitim sektorima razvoja.

Program će uvesti i operacionalizovati integrisani model upravljanja rizicima od katastrofa i poboljšanja životnih uslova na lokalnom nivou, kako bi se iniciralo upravljanje rizikom od katastrofa od najnižih ka najvišim nivoima vlasti.

U ovom programu navodi se da je on potreban jer projekcije klimatskih promjena ukazuju da područje Balkana može očekivati povećanje učestalosti nepredvidljivosti i intenziteta poplava, suša, toplotnih udara i požara, što će imati negativan učinak na BDP svake zemlje, kao i na ključne sektore, kao i živote i egzistenciju ljudi.

- BiH se smatra zemljom visoke izloženosti prirodnim opasnostima prema nalazima Globalnog izvještaja o rizicima za 2017. godinu. Unatoč očiglednim trendovima, učestalost katastrofa nije potaknula odgovarajući pristup vlasti katastrofama uzrokovanim klimatskim promjenama, uključujući snažniji angažman na primjeni preventivnih mjera - navodi se u programu.

Barbara Datwyler Scheuer, direktorica za saradnji u Ambasadi Švicarske u BiH rekla je da je ovaj projekat najveći i najsveobuhvatniji koji je ikada realizovan u BiH u ovoj sferi.

- Švicarska je obezbijedila 4,5 miliona KM za ovaj projekat. Međutim nisu samo finansijska sredstva ono čime želimo da doprinesemo projektu nego i naša znanja, odnosno stručnost. Švajcarska je planinska, gusto naseljena zemlja, tako da vijekovima imamo posla s različitim katastrofama, odnosno radimo na smanjenu rizika od katastrofa. Mi smo postali društvo koje je potpuno svjesno rizika od katastrofa i koje zna kako da odgovori na različite katastrofe. Iz tog razloga, željeli smo da podijelimo naša iskustva kroz ovaj projekat, ali i da učimo iz njega - rekla je ona.

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, koji predstavlja pet agencija Ujedinjenih nacija koje učestvuju u ovom projektu, rekao je da u deset izabranih općina živi 600.000 ljudi tako da će projektom biti obuhvaćen značajan broj stanovništva.

- U ovom projektu pomoći ćemo im da pitanja koja se tiču smanjenja rizika od katastrofa uvrste u svoje razvojne planove - rekao je on i dodao da će projektom biti obuhvaćene i osjetljive kategorije kao što su djeca i trudnice.

Milan Novitović, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS-a, rekao je da je ovo prvi put da se na ovaj način okupljaju sve institucije koje treba da budu integrisane u sistem zaštite i spašavanja.

Ramo Dautbašić, šef Odsjeka za zaštitu od požara i vatrogastvo Federalne uprave civilne zaštite FBiH, rekao je da katastrofe ne poznaju granice i u tom smislu su i odabrane jedinice lokalne samouprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.