open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Vlada TK imenovala privremeni Upravni odbor UKC-a, penzioneri s najnižom penzijom dobit će po 100 KM
Vlada Tuzlanskog kantona, na današnjoj vanrednoj sjednici, donijela je rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar (JZU UKC) Tuzla u skladu sa današnjom odlukom Skupštine TK, saopćeno je iz Vlade TK.
11.08.2023. u 18:14
get url
text

U odluci Skupštine stoji da se daje ovlaštenje Vladi TK da, dodaju iz Vlade, na prijedlog Ministarstva zdravstva TK, a u vezi sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, uz primjenu Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) privremeno imenuje Upravni odbor UKC-a Tuzla, do konačnog dogovora sa FBiH u vezi suosnivačkih prava, a najduže tri mjeseca.

Zaključkom Skupštine TK, kao jedinog upisanog osnivača UKC-a Tuzla, podržani su stavovi Vlade TK te utvrđeno da zakondavni organ TK ne prihvata nezakonite akte Vlade FBiH o razrješenju i privremenom imenovanju Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

Skupština TK na dabnašnjoj hitnoj sjednici, pozvala je Vladu FBiH da se hitno započnu razgovori o iznalaženju pravno utemeljenih rješenja po pitanju rada i egzistiranja UKC-a Tuzla, kao univerzitetske kantonalne bolnice, kao i zaključenja ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih prava, obaveza i odgovornosti, što je u obostranom interesu, u interesu građana Bosne i Hercegovine, a posebno građana TK.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlada TK donijela je odluku kojom je ovlastila ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadila Alića da potpiše sporazum sa Federalnim zavodom PIO/MIO Mostar o isplati jednokratne novčane pomoći penzionerima sa područja TK sa najnižom penzijom u iznosu od po 100 KM.

- Pravo na jednokratnu novčanu pomoć, u iznosu od 100 KM koju će dodijeliti Vlada TK ostvaruju penzioneri sa mjestom prebivališta na području TK, a koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM. Federalni zavod PIO/MIO Kantonalna administrativna služba Tuzla će bez naknade, nakon uplate finansijskih sredstava izvršiti prenos sredstava u pojedinačnom iznosu od 100 KM penzionerima uz isplatu redovne penzije za avgust 2023. godine. Ukupan broj primalaca jednokratne pomoći, utvrđen od strane Federalnog zavoda PIO/MIO Mostar i dostavljen Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, je 37.170 penzionera - saopćeno je iz Vlade TK.

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o prijenosu sredstava Federalnom zavodu PIO/MIO Mostar u iznosu od 3.717.000 KM za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od po stotinu KM za penzionere s najnižom penzijom sa područja TK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.