open-navfaktor-logo
search
Ulaganje u obrazovanje
Vlada TK izdvojila 3,8 miliona KM: Svi osnovci dobit će besplatne udžbenike, distribucija već krenula
Da bi se lično uvjerili da li se distribucija udžbenika po osnovnim školama na području Tuzlnaskog kantona (TK) odvija prema planu jučer su premijer TK Ifran Halilagić i kantonalni ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović posjetili osnovne škole "Mejdan" u Tuzli i "Lukavac Mjesto" u Lukavcu.
16.08.2022. u 07:41
get url
text
Halilagić i Omerović u posjeti
Halilagić i Omerović u posjeti

Nakon nekoliko i formalnih i neformalnih razgovora osjetili smo potrebu da dođemo u osnovne škole i da se uvjerimo da ovaj proces ide potrebnom dinamikom da bi u septembru imali ono što smo obećali, a to su besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola na području TK. Danas smo u prilici da vidimo da ćemo u septembru biti u mogućnosti da obradujemo i naše đake, ali prije svega roditelje. Da im olakšamo proces osnovnog obrazovanja, a ono jeste osnovno. I kada je tako mi zaista moramo učiniti sve napore da bude i besplatno. Ovo je jedan korak ka tome - kazao je premijer Halilagić.

Vlada TK izdvojila je više od 3,8 miliona KM za nabavku udžbenika učenicima od prvog do devetog razreda, bez obzira na materijalni status.

- Svojevremeno smo kazali da investicije u obrazovanje doživljavamo kao nešto što je nužno i potrebno ovom društvu te smo shodno tome realizirali ovu mjeru - naglasio je resorni ministar Omerović dodajući da "distribucija ide dobro te da očekuje da će do prvog septembra udžbenici biti u osnovnim školama, a učenici početi aktivno da rade od prvog dana".

Posjeta je bila i prilika za razgovor o aktivnostima kada je u pitanju realizacija odobrenih kapitalnih projekata i mogućnostima za nova ulaganja.

Potrebe OŠ "Mejdan" prema riječima direktora Dženana Mehića, vezane su prije svega za sanciju krova i fasade. Pozitivnu priču o besplatnim udžbenicima za sve učenike u ovoj školi upotpunili su i podatkom da ovu školsku godinu počinju sa većim brojem učenika.

- Predstojeću školsku godinu započet ćemo sa 262 učenika što je povećanje u odnosu na proteklu godinu. Naime, mi zadnje dvije godine imamo povećanje broja učenika što je proces koji je za pohvalu - kazao je direktor Mehić.

Prema riječima premijera Halilagića, Vlada TK je pored udžbenika, ove godine izdvojila značajna sredstva za kapitalne investiticije u oblasti obrazovanja i veliki broj školskih objekata u TK će biti predmet raznih rekonstrukcija i investiranja.

- To pokazuje opredjeljenje ove Vlade TK da uloži značajna sredstva u obrazovanje, taj ključni segment društva, značajna sredstva - naglašava premijer Halilagić precizirajući da je ove godine izdvojeno oko 4,5 miliona KM, uključujući i sredstva za Kampus Univerziteta u Tuzli, odnosno izradu dokumentacije potrebne za taj projekat.

"U fokusu aktivnosti je energetska efikasnost svih javnih objekata, što bi uključivalo i azbestni krov na mnogim javnim objektima širom TK", kaže ministar Omerović, i navodi da su, kada je u pitanju OŠ "Lukavac Mjesto", sredstva izdvojena za zamjenu unutrašnje stolarije.

Zadovoljstvo posjetom ali i pristiglim udžbenicima nije skrivao ni direktor OŠ "Lukavac Mjesto" Džibo Papić.

- Pored 30.000 KM za zamjenu unutrašnje stolarije Vlada TK odobrila je i 8.000 KM za zamjenu mokrog čvora u Područnoj školi u Šikuljama tako da se i mi kao menadžment, uz pomoć Ministarstva, borimo da djeci napravimo što bolje uslove za početak nove školske godine - kazao je direktor Papić.

Obilazak škola premijer Halilagić i ministar Omerović iskoristili su za razgovor sa predstavnicima nastavničkih vijeća o pitanjima koja su riješena novim pedagoškim standardima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.