open-navfaktor-logo
search
Otkrivamo pozadinu
Vlada TK na vanrednoj sjednici: Vlada FBiH odlukom o UKC-u Tuzla urušava ustavni i pravni poredak
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 2. avgusta, razriješila je Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji je imenovan na četverogodišnji mandat te imenovala privremeni Upravni odbor do okončanja konkursne procedure.
04.08.2023. u 13:41
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština TK traži da Vlada FBiH osigura 25 miliona KM za opremu na UKC-u Tuzla

Kako nezvanično saznajemo, iza pokušaja da se UKC Tuzla stavi pod kontrolu Vlade Federacije BiH stoji rušenje Vlade Tuzlanskog kantona, jer je plan da se ta kontrola iskoristi kao sredstvo za prikupljenje ruku u Skupštini TK za formiranje nove većine.

Ova odluka Vlade FBiH u najmanju ruku je iznenađujuća, jer po članu 38 Statuta UKC-a Tuzla, Upravni odbor koji broji sedam članova, sačinjavaju dva predstavnika FBiH, dva TK i tri iz reda uposlenika. S kojim pravom je Vlada FBiH smijenila kompletan Upravni odbor i imenovala svih sedam članova, bez ikakvih konsultacija, nepoznanica je i vlastima u Tuzlanskom kantonu (TK), a tim povodom održana je i vanredna sjednica Vlade TK.

- Budući da je Ustavom FBiH i Ustavom TK propisano da su FBiH i TK nadležni za oblast zdravstva, Vlada FBiH grubo je prekršila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog Upravnog odbora UKC-a Tuzla i imenovanjem privremenog. Kao dodatni argument povredi procedure i urušavanju ustavnog i pravnog poretka stoji i činjenica da je u sudskom registru poslovnih subjekata kao osnivač UKC-a Tuzla upisana Skupština TK - navodi se u saopćenju Vlade TK.

Vlada TK u zaključku naglašava da je TK kao jedan od suosnivača ispunjavao sve obaveze prema UKC-u Tuzla, dok FBiH nikada nije preuzela niti jednu obavezu, osim u smislu imenovanja Uprave.

- TK finansira rad UKC putem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa oko 120 miliona KM na godišnjem nivou, uz obezbjeđenje značajnih finansijskih sredstava iz budžeta kantona za nabavku potrebne medicinske opreme. Nakon dugogodišnjeg neuspjelog pozivanja Vlade FBiH na zaključenje ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih prava, obaveza i odgovornosti, shodno odlukama o preuzimanju osnivačkih prava, Vlada TK je u cilju ispunjenja ove obaveze svojim zaključkom od 15. septembra 2022. godine prihvatila radnu verziju Ugovora o regulisanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti suosnivača i proslijedila Vladi FBiH kao početnu verziju, uz poziv da se što prije pristupi zaključenju Ugovora - novodi se u sapćenju Vlade TK.

VEZANI TEKST - Prof. dr. Zijah Rifatbegović: Tražim od institucija da ozbiljno shvate prijetnju s kojom se suočava UKC Tuzla

Zbog izostanka bilo kakve reakcije od strane Vlade FBiH i Federalnog ministarstva zdravstva, dodaje se u saopćenju, Skupština TK je stavila van snage Odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-a Tuzla.

- Vlada TK u cjelosti osporava zakonitost razrješenja imenovanog Upravnog odbora kao i zakonitost imenovanja privremenog Upravnog odbora te poziva Vladu FBiH da u roku od sedam dana organizuju zajednički sastanak na temu iznalaženja pravno utemeljenih rješenja po pitanju rada i egzistiranja UKC-a Tuzla. Zajednički cilj treba da bude zaključenje ugovora o međusobnom regulisanju osnivačkih temelja, kako bi se deblokirali najznačajniji postupci za UKC Tuzla, okončao postupak preregistracije, a osnivači u cjelosti preuzeli svoja prava, obaveze i odgovornosti.

Vlada TK smatra legitimnim i neophodnim nastavak rada i djelovanja Upravnog odbora imenovanog rješenjem Vlade FBiH od 06. oktobra 2022. godine te u cilju zaštite građana, interesa i imovine TK zadužuje Kantonalno pravobranilaštvo da se hitno uključi i, ukoliko Vlada FBiH ne postupi na traženi način, bez odlaganja kod nadležnog suda pokrene postupke za poništenje rješenja i povratak u zakonske okvire - zaključeno je u saopćenju.

Inače, Vlada FBiH za predsjednika Upravnog odbora postavila je Nedima Salihbegovića, a članovi su Hajrudin Osmić, Enes Gušić, Adnan Muslimović, Dragan Piljić, Enida Nevačinović i Božo Jurić.

- Cijelu prošlu godinu smo (Vlada TK i Skupština TK) iskoristili za analizu stanja i pribavljanju stvarnih i tačnih informacija te upoznavanju javnosti o zatečenoj, teškoj situaciji na UKC-u u pogledu duga i amortizacije opreme, zatim otvaranju dugogodišnjeg pitanja nerješenog pravnog statusa ustanove, imenovanja (po prvi put) organa u skladu sa zakonom te investiranja oko 20 miliona KM u nabavku opreme s ciljem poboljšanja materijalo-tehničkih uslova ustanove - navodi premijer TK Irfan Halilagić.

VEZANI TEKST - Skupština TK povukla saglasnost na odluku po kojoj FBiH dobija osnivačka prava nad UKC-om Tuzla

Također smo, dodaje Halilagić, u nekoliko navrata pozivali Vladu FBiH da započnemo razgovore i pregovore oko konačnog rješavanja pitanja pravnog statusa UKC-a Tuzla, kao i zaključivanja spornog ugovora između dva suosnivača u skladu sa zakonom, na što nikada nismo dobili odgovor.

- Zbog navedenog, a u iskrenoj želji i namjeri da ne kompliciramo ionako zamršenu i tešku situaciju u i oko UKC-a Tuzla, imajući u vidu nepostojanje adekvatne komunikacije, na ovaj način, javno i pred očima javnosti TK i FBiH, pozivamo Vladu FBiH i federalnog premijera Nermina Nikšića, da stave van snage nezakonite, besmislene i ishitrene odluke o razrješenju Upravnog odbora i imenovanju privremenog te da naredne sedmice dođu u Tuzlu radi započinjanja dogovora oko narednih aktivnosti dviju vlada, a sve sa ciljem ozdravljenja UKC-a koji je svima nama, posebno građanima TK, prijeko potreban - zaključio je Halilagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.