open-navfaktor-logo
search
Premijer zadužen za kontakt
Vlada TK nudi pomoć Turskoj i Siriji: UKC Tuzla formirao mobilni medicinski tim
Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je donijela zaključak kojim upućuje najdublje saučešće i izražava suosjećanje i solidarnost sa narodom Turske i Sirije povodom razornog zemljotresa koji je pogodio dijelove ovih zemalja.
08.02.2023. u 14:54
get url
text

- Vlada je ovlastila premijera TK Irfana Halilagića da uspostavi kontakt s diplomatsko-konzularnim predstavnicima Turske i Sirije u BiH radi iskazivanja opredjeljenja Vlade TK za pružanje pomoći i stavljanje na raspolaganje ljudskih, materijalno-tehničkih i finansijskih sredstava kojima raspolaže te zatraži informaciju o potrebnim oblicima, vrstama i načinu pomoći narodu Turske i Sirije - saopćeno je iz Vlade TK.

Također, Vlada TK je izrazila spremnost da državama pogođenim razornim zemljotresom pomogne izdvajanjem finansijskih sredstava iz kantonalnog budžeta, intervencijom iz robnih rezervi te angažiranjem i upućivanjem medicinskih timova, kao i pružanjem podrške timovima koji će raditi na traganju i spašavanju života ljudi i materijalnih dobara.

- Nakon što se od diplomatsko-konzularnih predstavnika Turske i Sirije u BiH, dobije informacija o potrebnim oblicima, vrsti i načinu pomoći, Vlada će donijeti odluke u cilju pružanja pomoći radi otklanjanja posljedica razornog zemljotresa - navedeno je u saopćenju.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla formiran mobilni medicinski tim za pomoć povrijeđenim u zemljotresu u Republici Turskoj. Koordinator tima je prof. dr. Šekib Umihanić, a tim će činiti ljekari i medicinski tehničari hiruških disciplina.

Prema riječima dr. Umihanića, planirano je da prvi tim iz UKC-a za pomoć nastradalim u Turskoj, čine specijalisti hiruških disciplina, a shodno potrebama iskazanim na terenu, tim će se dopunjavati specijalistama drugih grana medicine.

Medicinski tim će biti opremljen potrebnom zdravstvenom opremom u vidu materijala za imobilizaciju, infuzionih otopina, analgetika, antibiotika, antitetanusne zaštite i pomagalima za utopljavanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.