open-navfaktor-logo
search
Usvojen zaključak
Vlada TK od vlasti u FBiH traži putnu deblokadu: Hitno početi raditi na četiri ključne dionice
Na području TK je više od petine registriranih vozila u FBiH, ali taj kanton nema niti kilometar brze ceste, a ni autoputa.
AUTOR: Autor: J. B.
02.04.2024. u 22:32
get url
text
TK je bez kilometra autoputa
TK je bez kilometra autoputa
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila zaključak kojim od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i javnih preduzeća nadležnih za cestogradnju, traži angažman na putnoj deblokadi ovog kantona.
Na danas održanoj sjednici Vlada TK prihvatila je informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK o statusu strateških projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području ovog kantona.
- Svjedoci smo da je tuzlanska regija najrazvijenija regija u BiH sa aspekta privrede i velikih privrednih sistema, ali i da je budući razvoj privrede TK ograničen prije svega zbog saobraćajne blokade.
Kako se u informaciji navodi na području TK u 2023. godini ukupno je registrovano 149.965 vozila, što je oko 20,26 posto ili više od jedne petine od ukupnog broja registrovanih vozila u FBiH, a oko 12,15 posto u odnosu na ukupan broj registrovanih vozila u BiH. Poznato je da se značajan dio finansijskih sredstava od kojih se finansira izgradnja, rekonstrukcija i sanacija autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta osigurava od naknada koje se plaćaju prilikom registracije motornih vozila, pa se postavlja pitanje da li se to adekvatno vraća kada je u pitanju ulaganje u izgradnju autocesta, brzih i magistralnih cesta na području TK - navodi se u saopćenju Vlade TK.
Istovremeno TK je, dodaje se, kada su u pitanju izdvajanja njegovog stanovništva po osnovu akciza za utrošeno gorivo i naknada prilikom registracije vozila, prvi ili drugi u FBiH, a nema izgrađen niti jedan metar brze ceste ili autoceste, te ima izrazito nerazvijenu mrežu magistralnih cesta.
- U tom smislu, da bi se riješio problem saobraćajne blokade potrebno je poduzeti hitne aktivnosti na realizaciji strateških projekata za TK u oblasti cestovne infrastrukture, a to su izgradnja autoceste Orašje - Tuzla kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, izgradnja autoceste Tuzla - Zepče kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, izgradnja brze ceste Kalesija - Tuzla - Doboj te modernizacija magistralne ceste Tuzla - Sarajevo - navodi se u danas prihvaćenoj informaciji.
S tim u vezi, današnjim zaključkom Vlada TK zatražila je od Vlade FBiH, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, JP Ceste FBiH i Agencije za vodno područje rijeke Save da intenziviraju aktivnosti na realizaciji strateških projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području TK i to: projekat izgradnje autoceste Tuzla - Brčko - Orašje, kao dijela autoceste Sarajevo - Beograd, projekat izgradnje brze ceste Zvornik - Tuzla - Doboj uz regulaciju korita rijeke Spreče uz pristupanje hitnoj realizaciji sanacije dijela magistralne ceste M4, Tuzla - Doboj od benzinske pumpe Junuzović Kopex do mjesne zajednice Berkovica i projekat izgradnje dionice magistralne ceste M-l8 Šićki Brod - Kladanj i rekonstrukcije magistralnih cesta na području TK te projekat izgradnje brze ceste Tuzla - Sarajevo.
Pored navedenog, Vlada TK je danas zatražila i otvaranje operativnog ureda JP Ceste Federacije BiH i JP Autoceste FBiH na području TK, a sve u cilju unapređenja aktivnosti na održavanju, rekonstrukciji i izgradnji mreže magistralnih ceste, brzih cesta i autocesta na području ovog kantona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.