open-navfaktor-logo
search
Softić i Vujović komentirali
Vlada TK za godinu uložila 20 miliona KM u UKC Tuzla, Vlada FBiH smjenjuje i ispunjava želje HDZ-a
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bez ikakvog objašnjenja smijenila je kompletan Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla i imenovala privremeni. Sve je obavljeno praktično preko noći, bez ikakvih konsultacija s Vladom TK i legalno izabranim članovima Upravnog odbora ove medicinske ustanove, iako je to zakonska obaveza.
04.08.2023. u 17:26
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada TK na vanrednoj sjednici: Vlada FBiH odlukom o UKC-u Tuzla urušava ustavni i pravni poredak

- Ovaj Upravni odbor je imenovan po proceduri. Dva člana Upravnog odbora daje FBiH, dva Tuzlanski kanton, a tri UKC i imenovanje podrazumijeva tri procedure u skladu sa Zakonom o ministarskim i vladinim imenovanjima FBiH.

Svi članovi Upravnog odbora su prošli tu proceduru, što podrazumijeva intervju i bodovanje, a zatim su imena onih koji su zadovoljli poslana u Vladu FBiH, koja je okončala proceduru i imenovala nas na četiri godine - pojašnjava Emir Softić, predsjednik Upravnog odbora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Inače, Upravni odbor kojim predsjedava Softić, po proceduri je imenovan 6. oktobra prošle godine i tek je u prvoj godini četverogodišnjeg mandata.

- Procedura koja je provedana prošle godine, sada je potpuno prekršena. Jasno je propisano kako i iz kojih razloga se mogu smijeniti članovi Upravnog odbora. Niti jedan od razloga za smjenu nije naveden, niko nam nije zatražio da podnesemo bilo kakav izvještaj prije odluke o smjeni. Nije nam rečeno zašto nas smjenjuju, za šta smo krivi. Sve je urađeno preko noći, potpuno nezakonito - navodi Softić, koji kaže da odluku o smjeni nije dobio te da je o svemu saznao iz medija.

On ističe da je zakonom utvrđeno suvlasništvo FBiH i TK nad UKC-om Tuzla u omjeru po 50 posto, pa tako svaka odluka koja se donosi mora biti plod dogovora.

- Klinički centar Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja TK finansira sa 120 miliona KM godišnje, a po tom osnovu Federacije nema. Ta ustanova je sagrađena novcima građana TK, Vlada TK je samo u posljednjih godinu dana uložila više od 20 miliona KM za opremanje - zaključuje Softić.

Skupština TK u sudskom registru jedina je upisana kao vlasnik UKC-a Tuzla, a njen predsjednik Žarko Vujović kaže da je zbog potpuno nezakonite smjene koju je provela Vlada FBiH, jedini legitiman i validan Upravni odbor onaj koji je imenovan prošle godine.

VEZANI TEKST - Kantonalni odbor SDP-a: Vlada TK zbog UKC-a Tuzla vodi kanton u disoluciju

- To što Vlada FBiH mora ispunjavati obaveze prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH i Hrvatskom narodnom saboru (HNS) ne amnestira njihove nezakonite odluke. Mi ćemo se suprotstaviti na svaki način ovakvom djelovanju. Apsolutno smo za potpisivanje ugovora između FBiH i TK, kojim će se definirati i prava i obeveze po pitanju upravljanja UKC-om, ali nije način da neko dođe u tuđu kući i odlučuje bez pitanja - kaže Vujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.