open-navfaktor-logo
search
Ispoštovan dogovor
Vlada ZDK isplatila jednokratnu pomoć od 1.080 KM za 8.200 budžetskih korisnika
Svim zaposlenim koji plaću primaju iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona tokom jučerašnjeg dana isplaćena je jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 KM, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK Đevad Hadžić.
30.12.2022. u 09:40
get url
text

Novac su, napominje, dobili zaposleni u obrazovanju - osnovno, srednje i visoko, Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK, zatim pravosudnim organima i kantonalnim organima uprave, odnosno oko 8.200 zaposlenih.  

- Ispoštovan je dogovor s prethodnom Vladom ZDK, koja je donijela i rebalans ovogodišnjeg budžeta. Na sjednici Skupštine ZDK, koja je održana u srijedu, svi zastupnici novog saziva podržali su usvajanje ovog rebalansa i isplatu pomoći, koju je nova Vlada ZDK jučer i isplatila. Sindikati i zaposlenici su zadovoljni realiziranim dogovorom - kazao je Hadžić.

Nažalost, dodaje, ovu jednokratnu novčanu pomoć nisu dobili i budžetski korisnici koji su zaposleni u institucijama kulture (Bosansko narodno pozorište Zenica, gradski i općinski muzeji i biblioteke), čiji su osnivači gradovi i općine, ali za koje plaće isplaćuje ZDK.

- Pomoć nisu dobili zaposlenici ustanova koji su na grantu, za koje se plaće isplaćuju iz Budžeta ZDK, dok su obavezu da njima isplate pomoć imali njihovi osnivači - gradovi i općine. Sindikat je još 13. novembra uputio svima zahtjev za isplatu pomoći i ovim radnicima, ali većina ih nije isplatila, odnosno oglušili su se na zahtjev, ali ima i izuzetaka. Recimo, poznato mi je da je Općina Tešanj i njima isplatila pomoć - kaže Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.