open-navfaktor-logo
search
Prijem
Vlada ZDK podržala odlazak mladih robotičara na Svjetsku robotičku olimpijadu u Panami
Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić upriličila je prijem za takmičare STEM Akademije iz Zenice koji će učestvovati na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi za djecu i mlade od osam do 18 godina u Panami od 7. do 9. novembra.
10.10.2023. u 14:52
get url
text

Iz Zenice na Olimpijadu putuju dvije ekipe mladih robotičara koje su ostvarile plasman na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u robotici - Rejhan Babić i Mahdi Tabić sa trenerom Inelom Hodžić, u najmlađoj kategoriji, te Nina Bešlagić, Timur Maglić i Zlatan Bešlagić sa trenerom Ernadom Bešlagićem, koji će se takmičiti u najstarijoj kategoriji. Treća ekipa koja putuje u Panamu su takmičari STEM Akademije iz Tuzle.

Kenan Varda iz zeničke STEM Akademije zahvalio se Vladi i premijerki Mehmedić na podršsci radu i aktivnostima ovog udruženja, prvo kroz pomoć organizaciji Državnog prvenstva u robotici, održanom u maju ove godine u Zenici, a sada i kroz odobravanje finansijskih sredstava za pokriće troškova odlaska mladih robotičara iz Zenice na Svjetsku robotičku olimpijadu gdje će se takmičiti sa ekipama iz 72 države svijeta.

VEZANI TEKST - Nema podrške države za odlazak djece iz BiH na robotičku Olimpijadu u Panami; Varda: Vlastodršcima nećemo halaliti

Prošle godine, na Svjetskoj robotičkoj olimpijadi u Dortmundu, bh. ekipe ostvarile su odlično osmo mjesto u konkurenciji 84 ekipe iz cijelog svijeta, što je našim takmičarima dodatni motiv da se i ove godine pojave na završnoj smotri najboljih mladih robotičara svijeta.

Premijerka Mehmedić je poželjela puno uspjeha mladim robotičarima, potvrdivši opredjeljenje Vlade Zeničko-dobojskog kantona da nastavi ulagati u obrazovanje, posebno u području robotike i tehnologije, koji u eri brzog tehnološkog napretka postaju neophodni za pripremu mladih ljudi za izazove sa kojima će se suočavati u budućnosti, saopćila je Press služba ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.