open-navfaktor-logo
search
Utvrđen prijedlog zakona
Vlada ZDK: Uvode se nova boračka prava, povećava osnovica za obračun egzistencijalne naknade
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 15:57
get url
text
Sjednica Vlade ZDK
Sjednica Vlade ZDK
FOTO: Vlada ZDK
Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je danas prijedlog zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica, kojim se dodatno unapređuju prava boračke populacije u ovom kantonu, saopćeno je nakon sjednice.
Prijedlog zakona je upućen u Skupštinu ZDK radi konačnog usvajanja. 
- Uvode se nova prava, a osnovica za obračun takozvane egzistencijalne naknade demobilisanim borcima se uvećava s pet na šest KM. Kad govorimo o opterećenju budžeta, to u konačnici znači izdvajanje dodatnih pet miliona KM na godišnjem nivou za ovu populaciju - rekao je premijer ZDK Nezir Pivić.
Kada su u pitanju ostale tačke dnevnog reda sjednice, Vlada je danas usvojila i Izvještaj o poslovanju Javne ustanove Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) za 2023. godinu, a konstatovano je da je pružen veći broj zdravstvenih usluga s manjim brojem radnika. Navedeno je i da je Vlada ZDK, kao osnivač Kantonalne bolnice Zenica, izdvojila značajna sredstva za nabavku opreme s ciljem poboljšanja usluga koje se pružaju pacijentima.
Vlada je danas utvrdila i Nacrt zakona o proglašenju Zaštićenog područja planine Zvijezda, ali i usvojila odluke kojima su izdvojena sredstva podrške učenicima za učešće na takmičenjima te olimpijadama iz oblasti fizike i matematike.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.