open-navfaktor-logo
search
Uskraćeno finansiranje
Vladajući u TK bez milosti: Zbog nepoželjnog direktora ugrožen rad Agencije za privatizaciju TK
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) nije prihvatila izvještaj Agencije za privatizaciju (TK), a isti dokument nije podržan ni na sjednici Skupštine kantona. Riječ je o već ustaljenoj praksi većine u TK, koja vodi ka smjeni direktora koji nije iz vladajućih stranaka.
06.07.2021. u 13:57
get url
text

Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB) u TK su već smijenili desetke nepoželjnih kadrova, a pri tome ne biraju sredstva.

Posljednji primjer je Agencija za privatizaciju TK, čije je djelovanje dovedeno u pitanje samo da bi se izvršio pritisak na direktora da ode.

- Agencija ima pravo na tranšu sa escrow računa koja iznosi 250.000 KM. To je predviđeno budžetom za ovu godinu, kao i rebalansom. Radi se o računu koji, između ostalih, Agencija puni od sredstava pribavljenih kroz proces privatizacije. Praksa je da se ta sredstva uplate u prvom kvartalu, ali prošlo je pola godine, a nama nije doznačeno ništa - kaže Almir Čavalić, direktor Agencije za privatizaciju TK.

On kaže da je zbog toga ugrožen rad Agencije, a sve može proizvesti milionske štete.

- Ugrožena nam je likvidnost i solventnost. Mi imamo sudske sporove vrijedne 34 miliona KM i potražujemo našu imovinu u inostranstvu vrijednu između 10 i 20 miliona KM, a sada ne možemo plaćati advokate. Jedno nepojavljivanje advokata na ročištima može napraviti veliku štetu. Ne možemo plaćati komunalije za zgradu u kojoj se nalazi Komisija za koncesije TK, dakle, ugrožen je rad dvije kantonalne institucije - pojašanjava Čavalić.

On kaže da je dobio informaciju da će sve odmah biti isplaćeno kada ode direktor.

- Izvještaj o radu Agencije za prošlu godinu nije usvojen na osnovu rasprave na Vladi TK. To je jedino objašnjenje. Na sjednici Skupštine zastupnici većine su bili suzdržani i tako izvještaj nije podržan. Ja zaista nemam razloga da podnosim ostavku, ali ukoliko žele da me smijene, neka to urade - kaže Čavalić.

Novac dakle postoji, Agencija na njega ima pravo po budžetu, ali ga Ministarstvo finansija TK ne isplaćuje.

- Ovo nosi krivičnu odgovornost jer se igra sa jednom veoma važnom institucijom - zaključio je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.