open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Vlast i uređivačke politike medija se mijenjaju, stavovi reisu-l-uleme ostaju isti
Nakon što je kolumnista Dnevnog avaza i, prema informacijama iz Vlade FBiH, aktuelni savjetnik ministra Vojina Mijatovića Fadil Mandal na svom Facebook profilu komentirao reakciju reisu-l-uleme Islamske zajednice Husein-ef. Kavazovića na aktuelna hapšenja u Sarajevu, odgovorio mu je izvršni direktor programa Media centra Islamske zajednice Nedim Hrbat.
26.05.2023. u 18:59
get url
text

Mandal je u svojoj reakciji ustvrdio da se reisu-l-ulema nije oglašavao povodom ranijih hapšenja, među kojima i nekadašnjeg vlasnika Avaza Fahrudina Radončića, što nije tačno.

Odgovor direktora Hrbata koji je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cijelosti: 

- Čitam da kolumnista Avaza, Fadil Mandal, kritikuje reisul-ulemu Kavazovića da je šutio kada su se drugi hapsili u BiH, ili, kako on kaže "kada je Bakir hapsio". Opasne su medijske manipulacije i zamke koje na ovaj način pletu kolege urednici i novinari koji bi, prije nego objave tekst, trebali biti svjesni da je danas lahko provjeriti činjenice.

VEZANI TEKST - Kavazović: Jesu li Bošnjaci najveći i jedini kriminalci ili se drugima gleda kroz prste

Prvo, reisu-l-ulema nije šutio. Njegov komentar je izašao i u Avazu, listu u kojem je angažovan i kojeg je uređivao kolega Mandal. Ukoliko nije namjerno slagao Mandal se prije trebao raspitati u svojoj redakciji da li je reisul-ulema komentarisao hapšenje "političkog kapitalca, uglednog Bošnjaka, biznismena i medijskog magnata Fahrudina Radončića".

Drugo, i da se radi o svjesno obmanjujućem sadržaju, čini se da bi za samog Fadila Mandala ipak bilo mudrije i bolje da se uzdržao od komentara, ukoliko želi da bude imalo referentan za mišljenje javnosti. Sa ovakvim konstrukcijama devalvira i profesiju i medij u kojem radi, te srozava i ono malo povjerenja javnosti u medije.

FOTO: Screenshot/avaz.ba

Mediji i politika nastavljaju djelovati zajedno u obmanjivanju javnosti, u vlastitom interesu.

Kako je 2016. godine reis Kavazović kazao da nije dobro poigravati se sa sudbinom ljudi ako se nemaju argumenti, tako i ove, 2023. godine, reis Kavazović kaže da svi moraju odgovarati za svoje postupke ali da se ne smije ostavljati prostor ni sumnji da politika utječe na to ko se i kada procesuira.

Kako se mijenja vlast tako se i mijenja uređivačka politika određenih medija. Stavovi reisu-l-uleme, očito, ostaju isti.

Reis ne šuti - napisao je Hrbat. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.