open-navfaktor-logo
search
Polupali lončiće
Vlast optužuje opoziciju za blokadu Zastupničkog doma FBiH: Kako je počelo i ko je postavljao članove komisija?
Parlamentarna većina u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine optužuje opoziciju da blokira rad Doma, odnosno, radnih tijela, konkretno Komisije za izbor i imenovanje i Zakonodavno-pravne komisije.
04.12.2023. u 12:42
get url
text

Komentari opozicije su da oni ništa ne blokiraju i dodaju da je predsjednike i članove radnih tijela imenovala "Trojka" i HDZ sa koalicionim strankama kršeći i procentualnu zastupljenost stranaka u Parlamentu.

Prekršili proporcionalnu zastupljenost zastupnika 

- Parlamentarna većina je vodila procese, ali kada je došla u fazu da ne zna kako dalje, optužila je opoziciju za opstrukcije. Istaknut ću jedan problem koji se nikada ranije nije pojavljivao. Uvijek je bio princip da je proporcionalna zastupljenost zastupnika u Paralmentu odražavala i zastupljenost u parlamentarnim tijelima.

Bio sam dva mandata u Domu naroda i taj princip se uvijek poštovao. Oni su sada upravo to prekršili i sav problem je nastao iz toga - govori Almedin Aliefendić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Naveo je primjer Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

- U toj komisiji od 11 članova, SDA koja ima 25 posto učešća u Parlamentu, ima samo jednog člana! Mislim da to sve govori, da ne možemo biti krivi za novonastalu situaciju nego upravo oni koji su vodili procese i kreirali to što su kreirali. Očito da ne samo u ovom slučaju, nego generalno se pokazuje da je većina u strašnom kadrovskom deficitu. Oni nemaju kompetencija, nemaju sposobnosti da vode ozbiljne državne poslove - govori Aliefendić i dodaje:

- Kako su krenuli sa radom, vjerovatno ćemo imati krizu za ovog mandata i samo je pitanje kakva će šteta nastati, a koju ćemo morati sanirati poslije njihovog odlaska.

U Komisiji za izbor i imenovanje nedostaju dva člana, mjesta su pražnjena nakon što su iz Zastupničkog doma otišla dva zastupnika HDZ-a. Sjednica koja je prekinuta u martu nikada nije nastavljena na čemu insistiraju članovi komisije iz opozicije i zbog čega ne dolaze na sastanke komisije kao i zbog nastojanja "Trojke" i HDZ-a da u Zastupnički dom na glasanje pošalju ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH Marina Vukoju, bliskog HDZ-u. Opozicija traži da se u Parlament pošalje lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Nije poznato da opozicija može blokirati poziciju 

Kako bi većina ipak "progurala" Vukoju za sudiju Ustavnog suda odlučila se na izmjene Poslovnika Zastupničkog doma i te izmjene predložila za dnevni red posljednje sjednice. Izmjene Poslovnika skinute su sa dnevnog reda jer Zakonodavna-pravna komisija nije imala kvorum za sjednicu na kojoj bi razmotrila izmjene Poslovnika i mišljenje iznijela zastupnicima.

Na sjednicu nisu došli članovi opozicije.

Nova sjednica Zakonodavno-pravne komisije zakazana je za 8. decembar, a za dnevni red su predložene 22 tačke. Belmin Zukan, predsjednik Komisije, ranije je za Faktor kazao kako će biti ozbiljnih problmema ukoliko se ne održi sjednica komisije jer se bez tog tijela ne može donijeti nijedan zakon, kao ni budžet FBiH za narednu godinu.

VEZANI TEKST - Nova sjednica Komisije: "Trojka" i HDZ žele okriviti opoziciju za blokade, a u pozadini je još jedan pokušaj imenovanja Vukoje

- Oni nisu iskreni u pristupu i kritikama koje upućuju nama. Do 5. novembra su trebali u parlamentarnu proceduru dostaviti nacrt budžeta za 2024. godinu. Ništa nisu uradili, nisu usaglasili budžet. Imamo informacija da unutar vlasti ima strašnih problema oko raspodjele tog "plijena", kako oni zovu budžet. Nisu se usaglasili, a znali su kritikovati Vladu FBiH iz prethodnog mandata jer nije provela proceduru nacrta budžeta - kazao je Aliefendić.

Razgovarali smo i sa Dajanom Čolić (DF), članicom Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

- Nije mi poznato da je ikada zabilježeno, da je moguće, da opozicija blokira rad pozicije jer u tom slučaju opozicija bi bila pozicija. Kada je u pitanju rad i sastav komisija, svakako da je pozicija o tome trebala voditi na vrijeme računa. A bilo bi poželjno završiti sjednicu Komisije za izbor i imenovanje koju je pozicija prekinula pa nakon toga nastaviti dalje. Ta praksa, vidimo, živi i u radu Zastupničkog doma da se sjednice prekidaju, a sazivaju nove, bez završetka prethodnih, što ni u kom slučaju nije dobro. Svjedoci smo da je npr. prekinuta četvrta sjednica Doma, a već smo došli do sedme redovne sjednice, što nije dobro za rad - kazala nam je Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.