open-navfaktor-logo
search
Dobrovoljno učešće
Vlast u FBiH brine o građanima na način da trgovcima ostavlja na volju da sami odlučuju hoće li dati popuste!?
Federalno ministarstvo trgovine i Udruženje poslodavaca FBiH danas su predstavili projekt "Zaključavamo cijene", a koji počinje 15. decembra i trajat će tri mjeseca, odnosno do 15. marta iduće godine.
14.12.2023. u 12:09
get url
text

To znači da će od sutra u FBiH biti "zaključane cijene" 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda u velikim trgovačkim lancima.

Dogovorena je niža "zaključana cijena" proizvoda koji će biti obilježeni logom posebno izrađenim za tu namjenu i ne može se ni za šta više koristiti.

Merima Maslo, pomoćnica federalnog ministra trgovine, kazala je da je cilj bio osmisliti projekat u kome će svi dobrovoljno učestvovati.

- Projekat obuhvata 40 proizvoda, od kojih su 12 higijenski, sve ostalo su prehrambeni proizvodi. Na web stranici Ministarstva nalazi se javni poziv za dobrovoljno učešće u projektu "Zaključavamo cijene". Tu se mogu dobiti sve informacije i koji su koraci ako želite učestvovati u projektu. Spisak proizvoda sadrži 40 artikala gdje se nalaze razni brendovi. Naziv brenda proizvoda može se mijenjati, ali cijena ne može u naredna tri mjeseca. Pored svakog proizvoda stajat će stara i nova zaključana cijena, a trgovci su obavezni da na vidnom mjestu, pri ulazu u objekat, imaju taj plakat na kojem će biti fotografija konkretnog proizvoda, njegova ranija i zaključana cijena, te logo projekta - kazala je Maslo. 

Navela je i da je do sada prijavljeno 20 velikih trgovačkih lanaca koji će učestvovati u projektu te da se i ostali mogu prijaviti bez obzira na to što projekat počinje sutra. Od ukupnog broja prijavljenih sedam je manjih trgovina u kojima će biti sniženo 20 proizvoda.

Kazala je i da je definisano da se projekat ne odnosi na akcijske cijene.

      {$galerijaFotografija}

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je kako je projekat rezultat jako dobre saradnje Ministarstva trgovine i Udruženja poslodavaca FBiH. 

- Vidjeli smo da aktivnosti oko ograničavanja marži, nešto što je već dugi niz godina bilo na snazi, ne daju dobre rezultate. Pokušali smo da osmislimo projekat koji će dati bolji rezultat. Bilo je i problema, pitanja, dilema, naravno, kompanije su pokazale društvenu odgovornost. Napomenut ću da će kompletan finansijski efekat projekta ići na teret proizvođača, veletrogovaca i maloprodajnih objekata. Ovo je testni projekat i nadamo se da ćemo polučiti dobar rezultat i da ćemo ga nastaviti. U konačnici efekte ovoga će osjetiti građani - kazao je Smailbegović.   

Prema riječima Amira Hasičevića, ministra trgovine, prema proračunima do sada prijavljene prethodne i sadašnje cijene, snižene su između 15 i 20 posto, što bi kada se preračuna bilo između 30 i 40 maraka uštede na ovoj korpi.  

- Trudili smo se zajednički da definišemo ovih 40 proizvoda. Naravno, nikad nisu svi zadovoljni. Koliko je važna akcija, toliko nam je važan ovaj tim koji će, siguran sam, moći odgovoriti na bilo kakve buduće krizne situacije. Svjedoci smo poskupljenja energenata, imali smo poskupljenje uglja i stalno se u javnosti govori, ako poskupi gorivo, ako poskupe energenti, da li će poskupiti i životne namirnice. Evo mi ovim pokazujemo da ovih 40 namirnica u naredna tri mjeseca neće mijenjati cijenu. Ovo je kontinuirana akcija. Inflacija je u velikoj mjeri uvezena. Mi radimo strategiju trgovine gdje ćemo se pobrinuti o tome kako da napravimo supstituciju uvoza vlastitim snagama - kazao je Hasičević. 

Dodao je da nema zakona i rješenja iz kutije. Mora se, kaže Hasičević, izaći na teren i pregovarati sa zainteresovanim stranama. 

- Plod takvog pregovora jesu i ove zaključane cijene.   

Dodao je da je za male trgovce ostavljena mogućnost da izaberu sa ponuđenog spiska 20 proizvoda za koje će sniziti i zaključati cijene.

- Postoji dobra volja i namjera da svi zajedno podnesemo teret ovih kriznih vremena - naveo je Hasičević.  

Federalna vlada 28. septembra donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, te je održan niz zajedničkih sastanaka predstavnika trgovaca, udruženja potrošača, poslodavaca, sindikata i Federalnog ministarstva na kojima su razmatrani efekti provođenja mjera.

Ocijenjeno je potrebnim da se pokrenu i drugi modaliteti zajedničkog dobrovoljnog djelovanja svih aktera u oblasti trgovine, te postignut dogovor da se pokrene Projekt "Zaključavamo cijene" s ciljem poticanja i afirmisanja društvene odgovornosti trgovaca.

DSC_2908.JPG
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.