open-navfaktor-logo
search
Godinu od izbora
Vlast u HNK još nije dogovorena, HDZ čeka SDP i SDA
Vode se intenzivni razgovori između tri stranke, HDZ-a, SDA i SDP-a, i po našim informacijama oni su u završnoj fazi, kazao je danas Tomislav Martinović (HDZ), dopredsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, odgovarajući na pitanje o formiranju vlasti u ovom kantonu na koje se čeka skoro godinu, koliko je prošlo od Općih izbora.
03.10.2023. u 14:57
get url
text
Skupština HNK
Skupština HNK

Martinović je za medije izjavio da nema nikakvih nejasnoća što se tiče HDZ-a.

- Ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i svega što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma - dodao je Martinović, prenio je Bljesak.

On očekuje da bi razgovori mogli biti završeni ove sedmice, a rekao je i da će HDZ predložiti mandatarku.

I ranije je u više navrata "ova sedmica" najavljivana kao okvirni rok za postizanje dogovora. Iz HDZ-a su prije tri vikenda iskazali očekivanje da će se "ovaj vikend" priča privesti kraju.

Džafer Alić (SDA), dopredsjedavajući Skupštine HNK, rekao je za Faktor da još nema konkretnog dogovora, te da bi nakon današnje sjednice Skupštine HNK trebali opet sjesti i razgovarati.

VEZANI TEKST - Vikend prošao, dogovora o vlasti u HNK nema: "HDZ i SDA nezaobilazni, pitanje je samo trećeg partnera"

- Postoje pregovori i veliki procenat usaglašenih stvari. I odavno idemo ka usaglašavanju stvari koji bi se trebali da se riješe u nekoliko dana kako bismo dobili sporazum. Preduvjet svih kadrovskih rješenja je okvirni sporazum koji je put kojim Vlada treba ići i mislim da je to u dobra doba posloženo i da ćemo doći u kadrovska i resorna rješenja - rekao je Alić u izjavi za medije uoči sjednice Skupštine HNK.

Prema riječima predsjednika mostarskog SDP-a Armana Zalihića, još se vode stranački pregovori, a novih informacija, kao ni dogovora, i dalje nema.

- Nema novih informacija i o tome nešto više može reći predsjednik naše kantonalne organizacije koji je učestvovao u svim ovim pregovorima, tako da ne bih iznosio neke paušalne zaključke - kazao je Zalihić novinarima pred početak sjednice kantonalne skupštine, javila je Fena.

Za potvrđivanje buduće vlade HNK potrebna je podrška 20 zastupnika. U Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.