open-navfaktor-logo
search
Povišene vrijednosti SO2
Vlasti u KS zabrinute: Stiže li zagađeni zrak iz Kaknja, traže da se izvrši nadzor TE
Od jutros se na automatskim mjernim stanicama Kantona Sarajevo evidentira porast koncentracija sumpor dioksida.
12.01.2024. u 11:31
get url
text

Povišene vrijednosti tog polutanta na području KS posljedica su daljinskog transporta SO2 sa sjevera, a s obzirom na izvore emisija iz tog pravca, Termoelektrana Kakanj se izdvaja kao najveći izvor sumpor dioksida.

Najveće izmjerene vrijednosti SO2 od jutros se bilježe u Ilijašu, a povišene vrijednosti su zabilježene i u Vogošći, te na Bjelavama.

Na stanici Ilijaš je zabilježeno četiri puta prekoračenje dozvoljene granične satne vrijednosti za sumpor dioksid.

Koncentracije ostalih praćenih polutanata nisu povećane.

Prema sinoptičkoj prognozi i najavljenim vremenskim prilikama za naredne dane, očekuje se da će koncentracije sumpor dioksida varirati, u ovisnosti o smjeru i brzini vjetra.

Zbog visokih vrijednosti SO2 u Ilijašu, iz Zavoda za javno zdravstvo KS naglašavaju da treba izbjegavati boravak na otvorenom na tom području. Hroničnim plućnim i srčanim bolesnicima, osobama sklonim težim alergijskim reakcijama, kao i starijoj populaciji, trudnicama i mlađoj djeci s područja cijelog Kantona također se preporučuje izbjegavanje boravka vani.

Uzimajući u obzir smjer vjetra i meteorološke parametre, zbog kojih se sumnja da zagađenju zraka u KS doprinosi transport SO2 iz pravca Kaknja, iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i građenja Kantona Sarajevo su zatražili od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da se izvrši nadzor zagađivača TE Kakanj i njihovih rezultata kontinuiranog monitoringa emisija, te da se utvrdi da nije došlo do neke vanredne situacije koja je uzrokovala veću emisiju zagađujuće materije u odnosu na uobičajenu, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.