open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Vllasi: Srbija više silom ne može i ne smije nasrnuti ni na koga
Vrebaju danas iste opasnosti iz Srbije, samo ne mogu da ostvare ono što su ranije započeli, na sreću nas, koji smo oko nje, na koje stalno nasrću, na Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo. Sreća je što Srbija više silom ne može i ne smije nasrnuti ni na koga, poručeno je sa redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi "Politika ustupaka nasilnicima ne rješava kosovsku, crnogorsku i bosansku dramu". 
20.11.2022. u 12:13
get url
text
Azem Vllasi

Uvodničar je bio Azem Vllasi, političar i publicista, koji je tom prilikom istakao da su u posljednje vrijeme u fokusu javnosti ponovo odnosi između Srbije i Kosova.

- Nije Kosovo sada u centru pažnje zbog nekih unutrašnjih problema i tenzija jer na Kosovu unutrašnjih tenzija i problema nema, nema ni međuetničkih. Mir na Kosovu čuvaju građani, i Albanci i Srbi i svi drugi jer su im mir i stabilnost nužno potrebni da bi bolje živjeli i da bi živjeli normalno. Malo tenzije diže Beograd, vlasti Srbije s ciljem da stalno drže u fokusu Kosovo kao kriznu tačku, kao krizno područje, kao neriješeno pitanje, zato što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova - kazao je Vllasi.

Podsjetio je da su prije dva mjeseca iz Beograda dizali tenzije zbog režima registarskih tablica, te kasnije i zbog režima prelaska granice u oba pravca sa ličnim kartama.

- Aleksandar Vučić priča kako se sprema progon i pogrom protiv Srba na Kosovu, a tamo se ništa ne događa jer niko na Kosovu nije zainteresovan da remeti mir i međuetničke odnose - rekao je.

Vllasi se potom osvrnuo na dešavanja u prošlosti te na ulogu Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih saveznika u regiji Balkana.

- Stradanja u Bosni i Hercegovini zaustavila je Amerika zajedno sa svojim evropskim saveznicima. Uspostavila je mir jer ko zna šta bi se još događalo u Bosni. Dejtonski sporazum je ugradio neke specifičnosti za BiH ali je sačuvao državu Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, nedjeljivu i nezavisnu državu. Amerika je također pomogla da Kosovo bude država. U Srbiji i dalje protežiraju to pitanje i govore o Kosovu kao o južnoj srpskoj pokrajini, o lažnoj državi, o tome kako je ona jednostrano proglasila nezavisnost itd - kazao je ovaj ugledni kosovski političar i publicista.

Potom je podsjetio i na ocjenu Međunarodnog sudu pravde u kojoj se kaže da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244.

- Danas vrebaju iste opasnosti iz Srbije, samo ne mogu da ostvare ono što su tada započeli, na sreću nas, koji smo oko nje, na koje stalno nasrću, na Bosnu, Crnu Goru, Kosovo. Sreća je što Srbija više silom ne može i ne smije nasrnuti ni na koga. Mi trebamo da izgradimo naše unutrašnje jedinstvo i koheziju i da uspostavimo bolju saradnju međusobno. I za Srbiju je jednako od interesa kao i za sve nas oko nje da imamo normalno uređene međusobne odnose. Srbija izbjegava neki konačni sporazum jer u tom sporazumu trebalo bi da bude uređenje međusobnih odnosa Srbije i Kosova kao dviju samostalnih i nezavisnih država, a kada će da se desi formalno priznanje u formi deklaracije od strane Srbije, odnosno međusobno priznanje između Kosova i Srbije, to je opet pitanje vremena - rekao je Vllasi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.