open-navfaktor-logo
search
Ministar objasnio
Voda u Sarajevu će poskupjeti, hoće li Vlada KS plaćati razliku u cijeni?
Građani Kantona Sarajevo još nemaju informaciju o tome kada i koliko će porasti cijena vode.
18.06.2022. u 07:59
get url
text

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović kaže da će sigurno doći do poskupljenja vode, ali mišljenja je da poskupljenje neće doći do građana Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Prepošteni i prečasni optužio svog ministra i režimske medije pod svojom i Čamparinom kontrolom da lažu
 

Iako ministar kaže da poskupljenje neće utjecati na građane, konkretnog odgovora o subvencioniranju poskupljenja vode još nema. Kaže da je stav Ministarstva komunalne privrede prema Vladi KS da Vlada subvencionira razliku u cijeni od komercijalne.

- Voda za građane neće poskupjeti. Postoji razlika u cijeni koju plaćaju građani ili je vlast subvencionira. Treće opcije nema. Ne možemo mi reći ViK-u "briga nas što vi ne možete poslovati". Naprimjer, sada je cijena vode marka i po i recimo da komisija kaže da je cijena skočila na dvije KM, dakle razlika bi bila u 50 feninga - kazao je Hadžiahmetović za Faktor.

Dalji koraci će se znati kada nezavisno tijelo koje je formirano procijeni koja je realna cijena vode.

- Imamo poskupljenje struje od 30 posto. Prošle godine je utrošak struje bio deset miliona, sada je 13. Ta tri dodatna miliona moraju ući u cijenu vode kako bi ViK mogao da prati cijenu struje. Ako ne prati, onda su odmah tri miliona u gubitku. Gorivo je bilo marka i po kada je posljednji put računata cijena vode. Po mojoj procjeni, poskupljenje vode ne bi trebalo biti veće od 50 feninga po kubiku - kaže ministar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.