open-navfaktor-logo
search
Dugovi na naplati
Vodosnabdijevanje pod upitnikom: Lukavčani mogu odahnuti, ali samo nakratko
Dogovoreno je da će se novi sastanak između rukovodstava GIKIL-a i preduzeća "Rad" održati već početkom naredne sedmice
08.11.2018. u 14:24
get url
text

Javno preduzeće "Spreča" isporučuje samo 50 posto vode za lukavački GIKIL, koji pored svojih industrijskih potreba, preko javnog preduzeća "Rad" snabdijeva i građane Lukavca. Isporuka vode za domaćinstva u Lukavcu pod znakom je pitanja zbog dužničke krize u koju su uključena tri preduzeća. "Spreča" traži novac od  GIKIL-a, a oni, pak, od lukavačkog javnog preduzeća "Rad" koji vodom snabdijeva građane.

Sve je počelo prošle sedmice upozorenjem "Spreče" da će zavrnuti ventil zbog ukupnog duga GIKIL-a od oko 1,1 milion KM. Potom je GIKIL potegao svoja potraživanja od "Rada", koja u zavisnosti od toga kako koja firma tumači, idu od 1,7 do tri miliona KM.

- GIKIL je prošlog petka uplatio 70 hiljada maraka i mi smo odlučili da ostavimo isporuku vode na 50 posto uz neke uslove. Tražimo još dvije uplate do kraja novembra, obje u iznosu od po 70 hiljada maraka - kaže direktor "Spreče" Suad Hasanović.

Iako se radi o državnim firmama, "Radu" općinskoj, "Spreči" kantonalnoj, a GIKIL-u kompaniji kojom upravljaju indijski investitori, ali kojoj je država većinski vlasnik, dugovi su prijetili da se slome na leđima građana.

- Odlučili smo se da izađemo u susret GIKIL-u, jer nismo željeli da u ovoj situaciji ispaštaju građani Lukavca. Ipak, insistirat ćemo na našim uslovima, a istovremeno smo dali vremena GIKIL-u i "Radu" da postignu dogovor oko njihovih potraživanja - kaže Hasanović.

U Lukavcu je jučer održan sastanak predstavnika GIKIL-a i "Rada", a tema je bila dinamika izmirenja dugova. Još niti jedna isplata nije dogovorena, ali učesnici sastanka nam kažu da će vjerovatno naći zajednički jezik.

- Mi plaćamo svoje dugove i nastavit ćemo sa njihovim izmirivanjem, kao kompanija koja posluje ozbiljno i odgovorno, ali isto tako tražimo od preduzeća "Rad" da plaća svoje obaveze. Imamo dosta tu još da usaglašavamo i ovaj sastanak je dobar i ispravan put ka rješenju – rekao je na sastanku Suad Imamović, izvršni direktor za zajedničke usluge u GIKIL-u.

Dogovoreno je da će se novi sastanak između rukovodstava GIKIL-a i preduzeća "Rad" održati već početkom naredne sedmice, kada bi trebao biti jasan plan, način i rok otplate neizmerenih obaveza ovog preduzeća prema GIKIL-u. Sav novac koji bude uplaćen od kompanije "Rad", GIKIL će također uplatiti "Spreči", poručuju iz GIKIL-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.