open-navfaktor-logo
search
Prirodna nesreća
Vodostaji rijeka u Krajini u opadanju, kiša jutros ne pada
Kiša je prestala da pada, a u Unsko-sanskom kantonu konačno je došlo do opadanje vodostaja svih rijeka.
18.05.2023. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Proglašena prirodna nesreća u cijelom kantonu: Nezapamćene poplave u USK, kiša ne prestaje padati

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju. Također, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja. Detaljniji izvještaj o stanju u cijelom Unsko-sanskom kantonu očekuje se oko 9 sati.

Zbog izlijevanja vode na kolovozu i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Bihać - Srbljani (u Kostelima). Na magistralnom putu Bihać - Kamenica sada mogu saobraćati putnička vozila, dok je za teretna vozila saobraćaj i dalje obustavljen. Na magistralnom putu Bosanska Dubica - Bosanska Kostajnica (na izlazu iz Bosanske Kostajnice iu mjestu Špilja) saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila.

I na ostalim putevima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni, te ponegdje u centralnim krajevima, saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, povećana je i opasnost od odrona i klizišta. Savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, saopćeno je iz IC BiHAMK-a. 

Vlada USK je na prijedlog Štaba civilne zaštite jučer donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Prethodno je to učinjeno u Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši i Cazinu.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas će obići područja ugrožena poplavama u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Planiran je obilazak najugroženijih područja u općinama Ključ i Sanski Most, te u gradovima Bihać i Bosanska Krupa.

Uzimajući u obzir situaciju na terenu, okvirni termini obilaska su: 13.00 sati Ključ, 14.30 Sanski Most, te 15.30 Bihać i 17.30 sati Bosanska Krupa, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.