open-navfaktor-logo
search
Nakon štrajka upozorenja
Vodovod i kanalizacija: Ministar Bečarević ignoriše obaveze preuzete potpisivanjem Kolektivnog ugovora
Nakon što je jučer održan štrajk upozorenja radnika KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo sa zahtjevom da se izvrši zakonska obaveza isplate dodatka na plaću za januar i februar, te da se izvrši isplata regresa, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević dao je izjave za medije koje su netačne i populističke, saopćili su danas iz Vodovoda i kanalizacije demantujući ministra. 
07.07.2023. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Sindikat ViK-a od Vlade KS traži dodatak na plaću i regres, hoće li biti generalnog štrajka

Bečarević je u izjavi za Faktor kazao da je "naknade od 100 maraka na plaće trebala osigurati uprava preduzeća ViK", te je naveo da "Sindikat treba tražiti da im se isplati po 100 maraka od uprave preduzeća", podsjećaju iz ViK-a u saopćenju te dodaju: 

- Zanemaruje ministar da je 2022. godine potpisan Kolektivni ugovor čime je došlo do povećanja plaće uposlenicima, a istovremeno prouzrokovalo je da se troškovi poslovanja KJKP Vodovod i kanalizacija povećaju za tri miliona maraka. Po spomenutom ugovoru uprava preduzeća svoje obaveze izvršila je u potpunosti. 

U 2023. godini dolazi do potpisivanja novog kolektivnog ugovora što je dovelo do povećanja troškova za dva miliona maraka. Uprava preduzeća je ispoštovala svoj dio i ovog ugovora, ali ministarstvo na čijem je čelu Bečarević nije. Ministar Bečarević ignoriše obaveze preuzete potpisivanjem Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede za teritoriju Kantona Sarajevo.

Podsjećaju ministra Bečarevića da je potrebno da postupi po članu 29. Kolektivnog ugovora u kojem se navodi:

- Za kantonalna javna komunalna preduzeća koja u skladu sa svojim finansijskim poslovanjem nisu u mogućnosti osigurati dodatak na plaću iz stava (1) ovog člana Vlada Kantona Sarajevo će planirati 50 posto u budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu, a uprava preduzeća će osigurati 50 posto.

Da Vodovod i kanalizacija nije u mogućnosti da podnese troškove tog povećanja koje propisuje Kolektivni ugovor, podsjećali su, kako navode iz ViK-a, resorno ministarstvo i ministra Bečarevića više puta. 

- Molimo da Vlada Kantona Sarajevo u skladu sa svojim obavezama iz člana 29. Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede KS izvrši sufinansiranje dijela dodatka na plaću u iznosu od 50 posto - navedeno je u zahtjevu koji je na ruke ministra Bečarevića uputio direktor preduzeća Rusmir Salić u aprilu 2023. godine i to nakon što je Kolektivni ugovor objavljen u Službenim novinama Kantona Sarajevo u martu 2023. godine. 

I u junu 2023. godine preduzeće se obraćalo resornom ministru Bečareviću i Vladi KS urgencijom na zahtjeve za isplatu razlike po Kolektivnom ugovoru kao i zahtjevima za sufinansiranje isplate dodatka na plaću po Kolektivnom ugovoru - navodi se u reakciji Vodovoda i kanalizacije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.