open-navfaktor-logo
search
Pogođene zadate mete
Vojnici sa zastavom BiH na najopsežnijoj vojnoj vježbi u historiji Turske
U Karsu, gradu na sjeveroistoku Turske, izvedena je "Zimska vježba 2023", najopsežnija vojna vježba u historiji Republike Turske.
02.02.2023. u 15:09
get url
text

Vojnici iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su također učestvovali u sklopu vježbe. Na fotografijama sa vježbe može se vidjeti kako pripadnik Oružanih snaga BiH drži zastavu Bosne i Hercegovine tokom skoka s padobranom.

"Zimska vježba 2023" održana je u organizaciji Oružanih snaga Turske. Vježba je završena danas nakon što su oružjem i modernim vojnim sistemima, uključujući i oružje domaće proizvodnje, pogođene zadane mete.

{$galerijaFotografija}

U okviru vježbi prikazana je turska vojna tehnologija, uključujući vojne bespilotne letjelice poput Bayraktara TB2.

U vježbi je učestvovalo vojno osoblje iz ukupno 17 država. U okviru vježbe je učestvovalo ukupno 2.113 pripadnika, od kojih 183 iz drugih država, korišteno je 651 različito vozilo, kao i 865 različitih vrsta naoružanja.

Glavni ciljevi vojne vježbe su jačanje saradnje i koordinacije u izvođenju kombinovanih i zajedničkih operacija, testiranje komunikacionih sposobnosti i sposobnosti trupa, uključujući gađanje po snijegu i niskim temperaturama, kao i jačanje individualne i kolektivne obuke.

Vježbe su posmatrali i turski ministar odbrane Hulusi Akar, ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Hasanov, ministar odbrane Gruzije Juansher Burchuladze, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turkiye general Yasar Guler i brojni komandanti i drugi zvaničnici.

AA-20230202-30154975-30154959-ZIMSKA_VJEZBA_2023_NAJOPSEZNIJA_VOJNA_VJEZBA_U_HISTORIJI_REPUBLIKE_TURKIYE.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.