open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Vojniku RS-a Milenku Macanoviću potvrđena osuđujuća presuda za ratni zločin i ubistvo civila u Ključu
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom se Milenko Macanović osuđuje na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Ključu 1992. godine.
06.03.2024. u 11:59
get url
text

Prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću Macanović je proglašen odgovornim za ubistvo jednog i nečovječno postupanje prema drugom civilu 1992. godine.

U obrazloženju prvostepene presude Sud je zaključio da je optuženi Macanović zvani Macan, kao pripadnik Vojske RS-a, kriv jer je, nakon što je zarobljen veći broj civila bošnjačke nacionalnosti i priveden na ispitivanje u prostorije fiskulturne sale OŠ "Nikola Mačkić" u Ključu, ušao u salu i policajca Simu Vujičića pitao ko nije ispitan i na to rekao: "Njih ne treba ispitivati, sve ih treba poubijati."

- Zajedno sa Simom Vujičićem je prišao Fikretu Zukanoviću i Ifetu Vučkiću, dao im policijske palice i naredio da se međusobno tuku ili će biti ubijeni. Kad su vidjeli da se ne tuku dovoljno jako, optuženi Macanović je rekao: "Sad ćete vidjeti kako se tuče", uzeo palicu i počeo ih udarati palicom i nogama po cijelom tijelu - rečeno je tokom izricanja presuda.

Sudsko vijeće je izvan svake razumne sumnje utvrdilo da je optuženi Macanović, nakon što se oštećeni nisu dovoljno jako tukli, počeo da ih udara, psujući im "balijsku majku".

- U jednom trenutku je nogom, na kojoj je imao vojničku čizmu, svom silom udario Ifeta Vučkića u predio sljepoočnice, koji je od udarca pao – trzajući nogama i rukama – te na mjestu preminuo - navodi prvostepena presuda.

Protiv navedene presude žalbe su izjavili kantonalni tužilac iz Bihaća, optuženi Macanović i njegov branilac Marinko Brkić iz Banje Luke.

Tužilaštvo je zatražilo da se njihova žalba uvaži i presuda preinači na način da se optuženom izrekne kazna koja će biti srazmjerna težini počinjenog krivičnog djela, posljedicama izvršenog krivičnog djela, okolnostima počinjenja i stepenu krivične odgovornosti optuženog.

Odbrana se žalila na bitne povrede odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, povrede Krivičnog zakona i odluku o krivičnopravnoj sankciji, s prijedlogom da ovaj sud žalbu uvaži, pobijanu presudu preinači i optuženog oslobodi od optužbe, ili da pobijanu presudu ukine i predmet vrati Prvostepenom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Macanović se žalio na prvostepenu presudu zbog "nedovoljne ocjene njegovih dokaza, propusta u ocjeni značaja podataka iz matične knjige umrlih za ubijenog, i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

Vrhovni sud Federacije je žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio prvostepenu presudu, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.