open-navfaktor-logo
search
Investicija na Grbavici
Vojvoda Ušanović gradi poslovni objekat i poručuje: Ako može Tibra napraviti 5.000 stanova, možemo i mi 43
Na mjestu nekadašnjeg restorana Plavi zamak na Grbavici bit će izgrađen poslovni objekat, a investitori su Sportsko društvo Željezničar i firma Blue living iz Sarajeva.
17.11.2021. u 20:26
get url
text

Ovaj prostor u vlasništvu je Sportskog društva Željezničar još od osnivanja (1921. godine), a na izgradnji novog objekta radit će i firma Blue living, koja je u vlasništvu sarajevskog ugostitelja Muhameda Ušanovića Vojvode.

- Želim da se zahvalim što ste nas posjetili da neko objelodani da se nešto lijepo u ovom gradu pravi. Pojavile su se mnoge spekulacije u Sarajevu u vezi s ovim objektom. Svi su imali priliku da se uhvate u koštac sa problemima kao što su neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Sve smo državi platili i sve idemo legalno. Sistem treba svoje da radi i državi treba svaki fening platiti. Svi prije mene koji su pregovarali kada su dobili ponude odustali su zbog pravnih zavrzlama i finasijskih problema. Pojavile su se spekulacije da sam nekom dao pare. Niko od Vojvode nikad nije dobio marku niti će je uzeti. Država neka radi svoje, mi ćemo izgraditi i država neka sve kontroliše – kaže na početku razgovora za Faktor Muhamed Ušanović.

Rušenje Plavog zamka počelo je 2015. godine, a protekle sedmice objekat je u potpunosti srušen i uklonjen.

- Srušilo smo jedno ruglo Sarajeva. Sve je bilo u ruševnom stanju. U posljednje vrijeme to je bilo leglo narkomana i gdje su se skupljali migranti i spavali. Bilo je deset tona smeća. Na ovom mjestu pravimo, prema mom mišljenju, a i tvrdim odgovorno, jednu od najljepših i najkvalitetnijih zgrada u Sarajevu i u BiH. To je poslovno-stambeni objekat sa dvije podzemne garaže, gdje će biti 43 stana i oko 1.300 kvadrata poslovnih i kancelarijskih prostora. Ovaj objekat imat će sedam spratova. Na prvom su poslovni prostori, na drugom kancelarijski, a ostalih 5 stanovi – kaže Vojvoda.

{$galerijaFotografija}

Ušanović se ugostiteljstvom bavio 32 godine, a nedavno je odlučio da se povuče iz tog biznisa.

- Bavio sam noćnim životom i vodio klubove i restorane. Sada sam se prekvalifikovao. Ispala je prilika da se gradi. Ponuđena mi je parcela sa velikim obavezama. Sve smo uspjeli da isplatimo uz pomoć banaka i prijatelja. Dobili smo pravosnažnu urbanističku dozvolu, kao i građevinsku i za rušenje Plavog zamka. Inspekcije dolaze i neka rade svoj posao. Kada dođeš do cilja, onda pojedincima ego proradi. Treba Bosnu graditi, i Sarajevo. Ako može Tibra napraviti 5.000 stanova, možemo i mi 43 – kaže Ušanović.

Kako nam je rekao, nadimak Vojvoda dali su mu saborci iz jedinice za vrijeme agresije na BiH.

- Bilo je puno generala, pukovnika, majora... Vojnici su mi rekli da treba biti i jedan Vojvoda i tako je ostalo. Ni danas nije teško biti Vojvoda u Sarajevu – kaže Ušanović.

20211116131741_IMG_9237_edit_60997007791212.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.