open-navfaktor-logo
search
Velike zasluge
Volonteri Crvenog križa pomažu starijima, kupuju namirnice, dostavljaju lijekove
Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, povodom Svjetskog dana volontera, i moto "Zajedno možemo kroz volontiranje" ukazuje na važnost volontera u lokalnim zajednicama tokom kriznih situacija.
05.12.2020. u 13:18
get url
text

- Naglašava se zahvalnost volonterima širom svijeta te se ističu njihove poteškoće i potrebe u radu tokom pandemije - naveli su iz Crvenog križa.

Podsjećanja radi, nakon što se COVID-19 proširio volonteri su bili na prvoj liniji odgovora kroz medicinski, socijalni i humanitarni odgovor. Velika pažnja u cijelom svijetu usmjerena je upravo na volontere koji su pomagali da se osigura zdravstvena njega, distribuira zaštitna oprema, kupuju osnovne namirnice osobama u izolaciji, pomogne starima koji žive sami i slično.

Strategija pripravnosti i plan odgovora na COVID-19 koji je izradila Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje volontere u zajednicama kao glavne aktere za krizno komuniciranje i uključivanje zajednice. To pokazuje vrijednosti i velike zasluge volontera za njihov rad tokom pandemije COVID-19.

Ova godina posebno je bitna za Crveni križ FBiH, jer se istovremeno obilježava i 20 godina od organiziranog djelovanja mladih u strukturi Crvenog križa FBiH. S tim u vezi održana je i online konferencija pod nazivom "Mladi Crvenog križa - tada i sada", a danas će biti objavljen i online bilten kao restrospektiva rada s mladima posljednje dvije decenije.   

U okviru obilježavanja 5. decembra, Svjetskog dana volontera, Crveni križ FBiH uz podršku volontera i lidera mladih kreirao je Viber naljepnice kao poklon volonterima.

Crveni križ FBiH zahvaljuje se svim volonterima, jer su i u ovoj izuzetno teškoj situaciji za zemlju bili na prvoj liniji.

- Dragi volonteri, čekaju vas novi izazovi koje sa sobom donosi pandemija koronavirusa, pobrinite se da svi budu sigurni i da budete tu za ljude kojima je potrebna vaša pomoć. Brinite se o sebi i čuvajte jedni druge. Zajedno smo u ovome - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.