open-navfaktor-logo
search
Pred izvještaj o napretku
Von der Leyen: Donosimo pravu ponudu za BiH u pravom trenutku
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen jutros se u Sarajevu sastala sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, nakon čega su se na press konferenciji obratile bh. javnosti. 
01.11.2023. u 12:06
get url
text

Von der Leyen u našu zemlju doputovala je sedam dana prije nego će BiH biti uručen dugo iščekivani izvještaj Evropskog vijeća o napretku naše zemlje na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Krišto je u obraćanju novinarima kazala da je "ova posjeta bila prilika da se upoznamo sa novom odlukom koju je Evropska unija donijela, a to je finansijska odluka o pomoći šest milijardi eura zemljama regije, od čega dvije milijarde su bespovratna sredstva, a četiri kroz različite vidove zajma".

- Kroz ovaj novi plan rasta koji nas očekuje u ovkiru institucija Vijeća ministara BiH ostajemo predani na implementaciji svega što nas očekuje, a to je pristupanje jedinstvenom regionalnom tržištu, predanost u provođenju reformi. Razgovarali smo šta je to Vijeće minsiatra učinilo u proteklih 10 mjeseci. Teško je pobrajati u kratkim crtama ša se to uradilo na reformskom putu.

Održali smo 40 sjednica Vijeća ministara i razmatrali više od 1.300 materijala, što uključuje zakone, pravilnike, odluke, strategije, izvještaje. Sve iskorake koje smo napravili na ovom putu odnose se na reformski put na polju razvoja demokratije, suzbijanja i prevencije korupcije i krivičnih djela, usklađivanje naše politike sa vanjskom politikom EU-a - rekla je Krišto. 

{$galerijaFotografija}

Istakla je kako "smo svjesni da se BiH nalazi na putu pred izvještajem koji nam treba biti uručen 8. novembra".

- Na osnovu ovoga što smo učinili uvjerena sam da će i predsjednica Evropske komisije učiniti sve da se prepoznaju naš trud i rad na tom reformskom putu i da ćemo biti ohrabreni otvaranjem pregovora što bi zaista u ovom trenutku puno značilo za BiH. Otvaranje pregovora u kontekstu geopolitičkih kretanja doprinijelo bi da BiH bude stabilna i prosperitetna, da se ne bavimo podjelama i prošlošću što nije ni za koga ko živi u BiH dobro - poručila je Krišto, dodajući da je "pomoć koju BiH ima od evropskih institucija nemjerljiva".

Von der Leyen je izrazila zadovoljstvo što je ponovo u Bosni i Hercegovini, te podsjetila da je u našoj zemlji boravila prošle godine, u kako je kazala, ključnom trenutku kada se odlučivalo o kandidatskom statusu BiH.

- Vijeće Evrope usvojilo je prijedlog Evropske komisije i to je bio historijski dan. Emotivan za vašu zemlju, ali i za Evropsku uniju. Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU. Nagalašavam još jednom koliko je snažna naša podrška evopskom putu. Sve je pozitivno, sve što ste pokazali kroz formiranje vlasti i kroz sve ono što je urađeno u prvoj godini mandata. 

Naša dosadašnja saradnja bila je odlična i na tome vam hvala. Nastavit ćemo blisko sarađivati i u narednom peirodu. Bosna i Hercegovina treba da djeluje jedinstveno i mi ne možemo dozvoliti nazadak ka našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU-a. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja - istakla je predsjednica Evropske komisije. 

Ona se potom osvrnula i na privredu Bosne i Hercegovine te njenu modernizaciju, uz poruku da "moramo raditi na zbližavanju privreda".

- Imamo investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan i on već donosi rezultate. To su primjeri projekata autoputeva i željeznica. Prošle godine smo zajednički prošli kroz tešku energetsku krizu, ali smo ostali jedni uz druge i tako pokazali da zajednički rad pod takvim djelovanjem možemo premostiti - ističe Von der Leyen.

Poručila je da bh. privreda na 35 psoto evropskog prosjeka, te da ima jako puno neiskorištenog potencijala. Predsjednica Evropske komisije je istakla da je za jačanje bh. privreda jako važna kombinacija investicija i reformi, što je prema iskustvu Evropske unije pokazalo se kao snažan instrument. 

- Mislimo da je ovo prava ponuda koja dolazi u pravom trenutku. Imamo mogućnsot da udvostručimo vašu privredu u okviru jedne decenije. Tu sam da sa svoje strane ponovo naglasim našu podršku, da smo uz vas i da da istinski želimo da BiH napreduje na evropskom putu. Rješavanje 14 ključnih prioriteta je važno za BiH. To je snažan argument, potvrda da pravite iskorake - zaključila je ona. 

DSC_9615.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.