open-navfaktor-logo
search
Samit u Tirani
Von der Leyen: Podržavamo kandidatski status BiH; Michel: Nadam se da će to biti naredne sedmice
Naša podrška za integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je veoma jaka, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji nakon samita lidera EU i Zapadnog Balkana.
06.12.2022. u 17:13
get url
text

- Naša poruka je jedinstvena. Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji Zapadnog Balkana. Voema jasna poruka jedinstva - rekla je ona.

Von der Leyen je naglasila da izražavaju podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, podrška koju su iskazali tokom samita.

- Također smo se dotakli mnogih tema. Važna tema je bila posljedice rata u Ukrajini, posebno u smilu energenata. Želimo sarađivati s našim partnerima na Zapadnom Balkanu po ovom pitanju. Sve mjere koje donosimo u EU biće prenesene na ovu regiju - kazala je ona.

Istakla je da su jučer usvojili paket od jedne milijarde eura za rješavanje problema energetike na Zapadnom Balkanu.

- Od toga, 500 miliona eura je u vidu direktne budžetske podrške za ranjiva kućanstva i biznise. Druga polovina od 500 miliona će ići za izgradnju infrastrukture u vidu obnovljive energije, koja je čistija, zdravija i može se proizvoditi u domaćinstvu - izjavila je von der Leyen.

Podsjetila je da su jučer odobrili šest velikih energetskih projekata za obnovljive izvore energije.

Također je napomenula da EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije Zapadnog Balkana.

- Posljednja stvar o kojoj smo razgovarali je migracija. Obećali smo podržati bolju kontrolu nad granicama i procesima za dobijanja azila. Očekujemo od naših partnera na Zapadnom Balkanu da se brzo usklade sa viznim propisima EU - zaključila je predsjednica Evropske komisije.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na upit novinarke o mogućnosti da se Bosni i Hercegovini naredne sedmice odobri kandidatski status tokom press konferencija nakon samita EU-Zapadni Balkan održanog danas u Tirani, kazao je:

- Mi podržavamo napore BiH da se osigura kandidatski status. Ne želim da prejudiciram ništa. Vidimo da kolege iz BiH naporno rade na pripremi za sastanak naredne sedmice - rekao je Michel.

Zaključio ja kazavši da se nada da će biti donesena odluka na ministarskom sastanku, koja će biti korisna za sve strane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.