open-navfaktor-logo
search
Kraj posjete BiH
Von der Leyen uručila ključeve novih stanova za 27 porodica
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini prisustvovala je svečanoj ceremoniji uručivanja 27 stanova u naselju Rosulje u sarajevskoj općini Vogošća.
01.11.2023. u 14:28
get url
text

Von der Leyen je u sklopu balkanske turneje posjetu Sarajevu okončala uručivanjem ključeva stanova porodicama koje su korisnici Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji najvećim dijelom (80 posto) finansira Evropska unija (EU).

Ceremoniji uručenju ključeva i presijecanju trake prisustvovala je i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i drugi lokalni i strani zvaničnici.

FOTO: AA

Azemina Kanjić s kćerkom je dobila ključeve stana u novoizgrađenom objektu u Vogošći.

- Ovaj trenutak sam dugo čekala. Tražila sam pomoć od opštine da mi se ovo uruči. Stvarno sam sretna što nam je Evropska unija pomogla, nama svima. Ovo nam puno znači i presretna sam zbog Evropske unije što nam je ovo omogućila - rekla je Kanjić.

Kada Alić, rodom iz Srebrenice, koja ima dvoje djece, izjavila je da je prethodnih godina živjela u dosta teškim uvjetima.

- Mogu da zahvalim Evropskoj uniji kad su nam omogućili da i mi imamo krov nad glavom, jer stvarno je bilo vrlo teško. Želim se zahvaliti svima koji su se žrtvovali za nas - kazala je ona, dodajući da joj je ovo kao da se ponovo rodila.

FOTO: AA

U okviru posjete BiH Von der Leyen se ranije sastala sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH, Von der Leyen je poručila da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, ali se mora raditi i na zbližavanju privreda.

Tokom posjete BiH također je predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan (The Growth Plan for the Western Balkans) kao i plan puta regije ka Evropskoj uniji.

Posjetu regionu Von der Leyen je počela u ponedjeljak posjetom Sjevernoj Makedoniji, a zatim je imala sastanke s najvišim zvaničnicima na Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji te na kraju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.