open-navfaktor-logo
search
Pisala Predsjedništvu
Von der Leyen zahvalila na usklađivanju BiH sa vanjskom politikom EU-a nakon ruske agresije na Ukrajinu
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen uputila je pismo, odgovor na pismo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojem konstatira kako je Bosna i Hercegovina je započela 2023. godinu s jakim i pozitivnim podsticajima.
06.06.2023. u 15:06
get url
text

- Nakon dodjeljivanja statusa kandidata od Evropskog Vijeća i imenovanja novog Vijeća ministara, zemlja ima priliku da okrene novu stranicu i ubrza rad na EU agendi. Kandidatski status je jasna poruka građanima da je Bosna i Hercegovina dio naše evropske porodice. To dolazi s visokim očekivanjima. EU put je otvoren i zahtjeva da zemlja izvrši izvrsne reforme orijentisane prema EU - navodi Von der Leyen u pismu, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.

Kako nadalje navodi, Komisija računa na Vijeće ministara da donese odlučne odluke kako bi se poduzeli koraci istaknuti u preporukama Komisije za kandidatski status i 14 prioriteta istaknutih u mišljenju komisije o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Von der Leyen, istovremeno, ističe da će se Komisija dalje uključiti u politički dijalog s novim vlastima vezano za okvir za politički forum visokog nivoa kako bi se nadgledala implementacija 14 ključnih prioriteta i izvještavalo o daljem napretku, napominjući da Komisija računa na puno podršku po pitanju tog procesa od Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Dozvolite mi da Vam zahvalim, kao cjelokupnom Predsjedništvu, za usklađivanje Bosne i Hercegovine sa vanjskom politikom EU, godinu dana nakon ruske neizazvane i neopravdane agresije na Ukrajinu. Zaista cijenim Vašu predanost međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima te računam na Bosnu i Hercegovinu da nastavi stajati na strani Ukrajine i EU - ističe Von der Leyen.

Istovremeno, potcrtava predanost Evropske unije Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

- Budite sigurni u potpunu i nepokolebljivu predanost EU Bosni i Hercegovini kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države da postigne svoj cilj da postane zemlja članica Evropske unije - navodi Ursula von der Leyen u pismu naslovljenom na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, predsjedavajuću Željku Cvijanović i člana kolektivnog šefa države Željka Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.