open-navfaktor-logo
search
Ne zna se uzrok
Vraćaju se prodavci u obnovljenu pijacu Kvadrant u Sarajevu koja je pretrpjela ogromnu štetu u požaru
U obnovljenoj pijaci Kvadrant na Otoci koja je u novembru prošle godine pretrpjela veliku štetu usljed požara, počinju se vraćati prodavci.
07.03.2024. u 07:54
get url
text

Jučer ujutro smo mogli zabilježiti da su pojedinici prodavci počeli slagati robu u boksove.

Obećanje je u potpunosti ispunio načelnik Semir Efendić 

- Pa eto, počeli smo se vraćati. Više od tri mjeseca se nije radilo, kako se živjelo, ko nas pita - govori nam jedan od prodavaca.

Upitali smo ko im je od institucija pomogao s obzirom na to da je mnogima sa boksovima izgorjela i roba.

- Svoje obećanje u potpunosti je ispunio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Općina je izdvojila novac, po 5.000 KM onima kojima izgorjela roba, a kojima nije već je oštećena u dimu, dobili su po 1.500 KM. Znam da nas je pomogao i Kanton Sarajevo. Čujem da se priča kako će ovih dana biti i zvanično otvaranje, ne znam kada - kaže nam jedan od prodavaca. 

U Kantonalnom javnom komunalnom preduzeće Tržnice-pijace koje gazduju i ovom pijacom navode za Faktor da će u martu pijaca i zvanično biti ponovo otvorena.

- Poslovna jedinica Kvadrant je usljed požara koji se desio 05.11.2023. godine pretrpjela ogromnu štetu, a koja se ogleda u uništenoj infrastrukturi preduzeća KJKP Tržnice-pijace Sarajevo. Nakon izvšene procjene štete koja iznosi više stotina hiljada konvertibilnih maraka, preduzeće je započelo rekonstrukciju ove poslovne jedinice na način da je sve svoje ljudske resurse kao i tehničko-mašinska sredstva usmjerilo na što ranijem osposobljavanju pijace - navode iz ovog preduzeća.

Podsjećaju kako su prema Zakonu o javnim nabavkama dužni provesti nabavku koja u pojedinim slučajevima traje i do 60 dana.

Zakupci pomoć do 2.250 KM od Grada Sarajeva  

- Samim time nismo bili u mogućnosti u kraćem periodu izvršiti neophodne nabavke koje su bile potrebne da se u kraćem roku uspostavi ponovni rad ove poslovne jedinice. Nakon izvšenih nabavki, kao i izrađene projektne dokumentacije, uvođenja sistema vatrodojave, te ostalih neophodnih radnji, preduzeće planira tokom mjeseca marta uspostaviti rad pijace - kažu.

Navode kako je prije požara u poslovnoj jedinici Kvadrant bio 171 kiosk-boks, a od čega je popunjenost bila od oko 70 posto.

- Možemo kazati da je najmanje 60 porodica obavljalo registrovanu trgovinu, a velikom većinom se radi o trgovcima čija je ovo jedina djelatnost, koji su ratni vojni invalidi, demobilisani borci te koji u periodu poslije požara nemaju mogućnosti zaposlenja i naknadnih primanja.

U konstantnim razgovorima sa zakupcima možemo reći da jako teško žive jer, kako smo prethodno naveli, pojedini zakupci isključivo žive od prihoda sa svojih kioska, a što im je usljed požara onemogućeno - navode iz KJKP Tržnice i pijace.

Upitali smo koliko je do sada novca uloženo u obnovu pijace, ko je sve izdvojio novac, da li su prodavci dobili pomoć za kupovinu robe. 

Ne zna se uzrok požara 

- S obzirom na to da smo još u fazi uspostave pijace, naknadnom analizom možemo dati tačan podatak. Bitno je istaći da je preduzeće isključivo sopstvenim sredstvima izvršilo rekonstrukciju pijace, te da za tu namjenu nismo dobili nikakva sredstva od bilo kojeg nivoa vlasti. U dogovoru sa Vladom Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevo kao i Općinom Novi Grad, zakupci su dobijali pojedina sredstva.

Tako je najznačajnija sredstva izdvojila Općina Novi Grad u iznosu od 5.000 KM po zakupcu, Ministarstvo privrede putem javnog poziva do maksimalno 3.053 KM po zakupcu, Grad Sarajevo ukupno 150.000 KM, tj 2.250 KM maksimalno po zakupcu.

Bitno je istaći da je Vlada Kantona Sarajevo obećala subvenciju prvih šest mjeseci zakupa nakon uspostavljanja rada poslovne jedinice Kvadrant, a što će biti veliko olakšanje za ponovno uspostavljanje rada našim zakupcima.

Pitali smo da li je ikada utvrđen uzrok požara.

- Do danas, nemamo informaciju o uzroku požara. Tužilaštvo je prema dužnosti sa inspektorima izvršilo uviđaj nakon požara, te smo u iščekivanju daljnih informacija - kazali su nam u Tržnice-pijace Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.