open-navfaktor-logo
search
Koga slušati
Vranić između dvije vatre: Na jednoj strani stranački šef Nikšić, na drugoj Konaković i Forto
Odnos u vladajućoj koalciji u Kantonu Sarajevo, koju čine Narod i pravda, Naša stranka i SDPBiH, prema Harisu Vraniću, ministru zdravstva Kantona Sarajevo, kulminirao je jutros na hitnoj sjednici Skupštine KS, kada mu je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, prstom pokazao da se vrati na svoje mjesto, nakon što je ministar krenio prema govornici, jer je očigledno imao namjeru da obrazloži tačku koja se ticala zdravstva u KS.
19.04.2022. u 17:54
get url
text

Kako je ranije Faktoru potvrđeno iz više izvora, Vranić je mjesecima pod žestokim pritiskom, s jedne strane vrha SDP-a BiH, odnosno njenog predsjednika Nermina Nikšića, koji traži da se radnicima u zdravstvu, koji više od 30 mjeseci čekaju potpisivanje kolektivnog ugovora, udovolji, a sa druge strane koalicionih partnera u vlasti, Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, i premijera Edina Forte, predsjednika Naše stranke, koji to ne žele.

Vranić je nedavno prisustvovao i jednom od stranačkih sastanaka na kojem su bili i doktori, članovi SDP-a BiH, a jedna od tema upravo su bili i kolektivni ugovori u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Prema tvrdnjama Faktorovog izvora, na burnom sastanku koji je trajao do duboko u noć, "ministar zdravstva bukvalno je doveden do ruba suza".

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS treću godinu traže svoja prava: Konaković i Forto opstruiraju dogovor

Da vjerovatno ima istine u tome da Konaković i Forto mjesecima vrše neviđeni pritisak na Vranića govori i informacija koju je Faktoru u više navrata u prethodnom periodu ponovio i prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kazavši kako im je Forto doslovno poručio "da mogu štrajkovati i deset godina, ništa im ne dam!"

Vranić nije jedini ministar u Vladi KS koji je trpio pritiske. Njega se, na očigled cijele javnosti, disciplinuje kažiprstom kojim mu se poručuje - sjedni na mjesto, dok se neke druge discipnovalo na drugačiji način. Najočitiji primjer je bila bivša ministrica obrazovanja Zineta Bogunić koja je podnijela ostavku jer, kako je sama kazala, nije mogla raditi u skladu sa svojom savješću i u skladu sa zakonskim propisima. Njoj je, rekla je to javno, Elmedin Konaković preko premijera Edina Forte poručio da uradi kako on traži ili da "leti iz Vlade". Odlučila je da je časnije da "leti". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.